Моят мармалад от зелени доматчета

18/11/2019
"Обичаме да предизвикваме любопитството ви и този път ще го направим с рецепта за мармалад от зелени домати "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо331
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • зелени доматчета - 1 кг
  • захар - 700 г
  • ванилия - 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доста четох за сладка, мармалади и конфитюри, преди да избера какво да направя. Спрях се на сладко и на мармалад. Готвих ги паралелно в две тенджери, на два котлона. За сладкото си вече разказах, за мармалада ще разкажа сега. Първо да отбележа, че за мен определено беше по-лесно да направя него.

Сложих вода в тенджера на котлона и докато чаках да заври, си измих и почистих доматите. Ако имате по-големи екземпляри, ги срежете на две или на четири, така че визуално да имате близки по големина парчета. Целта е да ви се сварят всички домати по едно и също време.

Изсипах ги в тенджерата, изчаках да заврат и да поврят 5 мин.

Излях водата, налях отново вода да покрива доматите и отново чаках да врят 5 мин.

Тази процедура извърших общо 4-ри пъти, защото се усеща тръпчивостта на зеления домат /правил съм тази грешка, когато бързах за първи път да си изпържа панирани зелени домати на филийки/.

След 4-тия път изцедих водата и изсипах захарта върху топлите домати в тенджерата. Изчаках, докато захарта се разтопи – около 30 мин.

Сложих отново съда на котлона, но на най-ниска степен, за да не загори, и варих сместа 40 минути. Докато бърках, си мислех за гофретите, с които ще си го хапваме /рецептата за тях ще опиша друг път/.....Свалих от огъня.

С пасатор с метален накрайник разбих предпазливо сместа, като внимавах да не правя еднородна каша, защото исках да се усещат парченца.

Добавих ванилията и преместих пак на печката, като бърках 2-3 минути.

За това количество ми бяха достатъчни 4 бр. 300 милилитрови бурканчета, които напълних веднага с горещата смес. Затворих ги и ги обърнах с капачките надолу до изстиването им. Препоръчвам да си разположите празните бурканчета върху дървена подложка или дъска, преди да ги пълните. Това е една предпазна мярка, за да не ви се спукат от гореща смес.

Остава да чакам кой продукт ще одобрят семейните дегустатори и какво ще приготвяме другия сезон. Дано изберат само едното...

Какво научих:

При сладкото от домати целта е да се запази целостта на плодовете, по-сладко е и сиропът се прави по-гъст.

При мармалада от домати се залага повече на плодовия вкус и количеството захар се намалява. Във връзка с това отбелязвам, че препоръчаното от мене количество захар е напълно достатъчно, за да не се слага киселина. Достатъчен е вкусът от доматите!

За конфитюра още не съм наясно....

На снимката в широките бурканчета е сладкото, защото са с по-широко гърло, удобно за целите плодчета, а тесните и високи бурканчета използвах за мармалада от зелени домати. Големите зелени домати, обаче, ще почакам да узреят!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар