Начин на приготвяне
Доста четох за сладка, мармалади и конфитюри, преди да избера какво да направя. Спрях се на сладко и на мармалад. Готвих ги паралелно в две тенджери, на два котлона. За сладкото си вече разказах, за мармалада ще разкажа сега. Първо да отбележа, че за мен определено беше по-лесно да направя него.
Сложих вода в тенджера на котлона и докато чаках да заври, си измих и почистих доматите. Ако имате по-големи екземпляри, ги срежете на две или на четири, така че визуално да имате близки по големина парчета. Целта е да ви се сварят всички домати по едно и също време.
Изсипах ги в тенджерата, изчаках да заврат и да поврят 5 мин.
Излях водата, налях отново вода да покрива доматите и отново чаках да врят 5 мин.
Тази процедура извърших общо 4-ри пъти, защото се усеща тръпчивостта на зеления домат /правил съм тази грешка, когато бързах за първи път да си изпържа панирани зелени домати на филийки/.
След 4-тия път изцедих водата и изсипах захарта върху топлите домати в тенджерата. Изчаках, докато захарта се разтопи – около 30 мин.
Сложих отново съда на котлона, но на най-ниска степен, за да не загори, и варих сместа 40 минути. Докато бърках, си мислех за гофретите, с които ще си го хапваме /рецептата за тях ще опиша друг път/.....Свалих от огъня.
С пасатор с метален накрайник разбих предпазливо сместа, като внимавах да не правя еднородна каша, защото исках да се усещат парченца.
Добавих ванилията и преместих пак на печката, като бърках 2-3 минути.
За това количество ми бяха достатъчни 4 бр. 300 милилитрови бурканчета, които напълних веднага с горещата смес. Затворих ги и ги обърнах с капачките надолу до изстиването им. Препоръчвам да си разположите празните бурканчета върху дървена подложка или дъска, преди да ги пълните. Това е една предпазна мярка, за да не ви се спукат от гореща смес.
Остава да чакам кой продукт ще одобрят семейните дегустатори и какво ще приготвяме другия сезон. Дано изберат само едното...
Какво научих:
При сладкото от домати целта е да се запази целостта на плодовете, по-сладко е и сиропът се прави по-гъст.
При мармалада от домати се залага повече на плодовия вкус и количеството захар се намалява. Във връзка с това отбелязвам, че препоръчаното от мене количество захар е напълно достатъчно, за да не се слага киселина. Достатъчен е вкусът от доматите!
За конфитюра още не съм наясно....
На снимката в широките бурканчета е сладкото, защото са с по-широко гърло, удобно за целите плодчета, а тесните и високи бурканчета използвах за мармалада от зелени домати. Големите зелени домати, обаче, ще почакам да узреят!