Начин на приготвяне
В тиган задушаваме предварително нарязаните на кубчета лук и на ситно чесън.
След като са готови, добавяме ориза, настърганите предварително моркови, подправките и 1 чаша вода. Непрекъснато бъркаме, докато водата се поеме от ориза и остане само мазнината.
Сваляме от огъня и започваме да завиваме малки сармички в лозовите листа. Нареждаме ги в тавичка едно до друго. Заливаме с останалите 2 чаши вода и останалата мазнина.
Покриваме тавичката с фолио, набождаме го с остро ножче на 10-на места и печем на силна фурна - 250 градуса за около 30-40 мин.
След това махаме фолиото и запичаме лозовите сарми до готовност.
През това време си настъргваме в киселото мляко скилидките чесън и наситняваме копърчето, добавяме и сол на вкус, разбъркваме и млечният сос ни е готов.
Сервираме постните лозови сармички на фурна и млечен сос в чиния.
Приятен апетит! Вкъщи ухае невероятно.