Одринска баница с кори на сач

19/11/2019
"Одринска баница, която се приготвя с кори на сач - дали тайната за неустоимия вкус се крие в тях, разберете сами "
Приготвяне12 мин.
Готвене40 мин.
Общо52 мин.
Порции11
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 580
  • Преглеждания за месеца405
  • Преглеждания за седмицата102
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • одрински кори за баница - 550 г кръгли, печени на сач (Голдис)
  • сирене - 400 - 450 г овче
  • кисело мляко - 350 - 400 г
  • газирана вода - около 120 мл.
  • яйца - 5 бр. L, XL
  • масло - 50 г
  • олио - 2 к.ч.
  • сол - 1 - 2 щипки
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загасете содата в киселото мляко.

Разбийте леко 4 от яйцата със солта и олиото и към тях добавете шупналото мляко и натрошеното сирене. Ако е много солено, може да намалите количеството му. Също така любителите на по-мазничкото могат да си сложат малко повече олио.

2. Разгънете кръглите дебели кори, печени на сач, и върху всяка разпределяйте от плънката, пръскайте с газирана вода и завивайте.

3. Подреждайте в кръгла тава под форма на охлюв до изчерпване на корите и плънката. Може да начупвате корите тук-там и да ги набирате, за да става баницата с по-интересен вид.

4. Разбийте последното яйце и смесете с разтопеното масло и щипка сол. По желание може да добавите и малко прясно мляко. Залейте с тази смес баницата и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

5. Печете до златист загар и когато извадите от фурната, напръскайте одринската баница с кори на сач с още вода и покрийте с кърпа за 10 минути.

Много плътна, но в същото времесочна баница за една традиционна, любима закуска!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар