Пълнена тиква с меса

silvana nedevasilvana nedeva
Новак
156131
Пълнена тиква с меса
Снимка: silvana nedeva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
270 мин.
Порции
8
"Пълнена тиква с меса, която заслужава да заеме почетно място на трапезата ви и да впечатли всички гости, разбира се"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 Симсон средна (или др. кръгла)
  • печурки - 5 средни
  • свинска плешка - около 500 г без кост (или свински гърди)
  • пилешки гърди - 300 г
  • наденици - 2 сурови
  • сметана - 100 г готварска
  • мариновани лукчета - бройка на око
  • топено сирене - 3 парчета триъгълни
  • черен пипер
  • риган
  • мащерка
  • уни сос на вкус
  • горчица - 1 с.л.
  • червено вино - 1 в.ч. малко
  • бял пипер - малко млян
  • чесън на прах
  • бахар - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предната вечер изчиствам тиквата от семките, остъргвам я с лъжица от вътре до дебелина с кората около 2.5 -3 см. Като режете капака, трябва да внимавате, защото трябва да е цял, а не счупен, реже се трудно (аз пробвах с нож за хляб, назъбен като трион) - капакът не бива да се реже много надолу, нито пък да е плитък.

След като я остържа добре, отвътре я посолявам и затварям с капака, за да не изсъхва.

Нарязвам си месото на хапки и го мариновам с виното, горчицата малко олио и унисос на вкус. Слагам чер пипер млян, белия пипер млян, чесъна на прах, мащерка и риган, разбърквам месото с маринатата и го слагам в хладилника до другия ден.

На следващия ден изцеждам течността, която се е събрала в тиквата, задушавам в малко мазнина на среден огън нарязаните на парченца гъби, месото около 15-20 минути също задушавам в мазнина.

На дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите лукчета и накрая нарязаната на парчета сурова наденица(може вместо наденица да добавите бекон или луканка или филе).

Заливам отгоре с готварската сметана и затварям капака на тиквата. След това цялата тиква увивам с домакинско фолио, поставям я в тава, в която слагам вода - не много, а колкото да не загори тиквата в тавата.

Пека пълнената тиква около 3 часа и половина на сравнително силна фурна. В първия час около 220 градуса, намалявам на 200, като следя за водата в тавата да не извира напълно.

Когато е готова пълнената тиква с меса, махам фолиото и разрязвам по дъгите на тиквата на парчета заедно с плънката (хубаво е с някаква по широка лопатка да я извадите от тавата цяла в поднос, но внимателно, за да не се разпадне, преди да я нарежете, после е невъзможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: