Начин на приготвяне
Първо се заемаме с подготовката на тиквата - внимателно изрязваме капаче и с помощта на лъжичка започваме да дълбаем тиквата, като отстраняваме семето, а и част от стените, за да поизтънеят. Правят се леки разрези по цялото вътрешно протежение и с ръка се намазва навсякъде със сол, ч. пипер и мазнина. Оставя се настрана.
Предварително се прави обработка на телешкото месо, като се накисва в марината от олио, лъжица мед и подправка за месо, не по-малко от 2 часа. Накълцва се лука и се слага да се задушава. Месата се нарязват на малки парченца, а наденицата на кръгчета.
Вътрешността на тиквата се наситнява. Оризът се накисва и се измива до бистро. В дълбок тиган се слага първо лука да се задуши, а после и месата с наденицата, тиквената вътрешност и се добавя в последствие ориза, заедно с вода (1 към 3).
Когато ориза стане напълно готов, добавяме сметаната и подправките, до сгъстяване на сместа. Готови сме да пълним тиквата.
Лично аз пека в йенска тава и обичайно остава плънка, която разпределям около тиквата - слага се и вода и се слага да се пече около 1 час и половина, до готовност на тиквата, при умерена фурна. Резултата от дългата подготовка си заслужава - опитайте!
Коментари