Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Мека и вкусна коледна питка със сирене

Мека и вкусна коледна питка със сирене

ОлиОли
Чирак
4655452
Мека и вкусна коледна питка със сирене
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
130 мин.
Порции
14
"Мека и вкусна коледна питка със сирене е страхотно предложение за коледната трапеза"

Необходими Продукти

  • мая - 42 г кубче жива
  • брашно - 1.1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • краве масло - 100 г
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете захарта и солта към маята, натрошете кубчето мая, залейте с затоплено прясно мляко, разбъркайте, докато се разтвори маята, и я оставете за 15 минути да се активира.

Пресейте брашното и направете кладенче в него. Сложете две цели яйца в кладенчето, като от третото отделете жълтъка, който ще се ползва за намазване на питката.

Добавете останалото прясно мляко и активираната мая и разбъркайте добре. Добавете още малко брашно към тестото и започнете да месите с ръце.

Оставете във фурната за 40 минити на 60°C, докато удвои обема си. Омесете още малко тестото и добавете брашно, ако е необходимо.

Разрежете тестото на две равни части. Разточете едната част, намажете с разтопено масло и сложете половината сирене.

Направете го на руло и го разрежете на равни части и ги сложете в тава с хартия за печене. Направете същото и с другата половина на тестото.

Оставете ги във фурната за 15 минути на 60°C. Разбъркайте жълтъка с 1 супена лъжица прясно мляко, 1 супена лъжица разтопено масло и намажете питката.

Печете мека и вкусна коледна питка със сирене я 25-30 минути на 200°C до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: