Начин на приготвяне
Сложете захарта и солта към маята, натрошете кубчето мая, залейте с затоплено прясно мляко, разбъркайте, докато се разтвори маята, и я оставете за 15 минути да се активира.
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Сложете две цели яйца в кладенчето, като от третото отделете жълтъка, който ще се ползва за намазване на питката.
Добавете останалото прясно мляко и активираната мая и разбъркайте добре. Добавете още малко брашно към тестото и започнете да месите с ръце.
Оставете във фурната за 40 минити на 60°C, докато удвои обема си. Омесете още малко тестото и добавете брашно, ако е необходимо.
Разрежете тестото на две равни части. Разточете едната част, намажете с разтопено масло и сложете половината сирене.
Направете го на руло и го разрежете на равни части и ги сложете в тава с хартия за печене. Направете същото и с другата половина на тестото.
Оставете ги във фурната за 15 минути на 60°C. Разбъркайте жълтъка с 1 супена лъжица прясно мляко, 1 супена лъжица разтопено масло и намажете питката.
Печете мека и вкусна коледна питка със сирене я 25-30 минути на 200°C до златист цвят.