Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Питка – бриош с масло и кашкавал

Питка – бриош с масло и кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k21k24
Питка – бриош с масло и кашкавал
Снимка: Мария Симова
1 / 4
23/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Спазвате ли рецептата точно, резултатът ще е гарантирано добър - памук питка с ароматна плънка и изкусителен дъх на масло"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 0.5 ч.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • масло - 70 г меко
  • зелен лук - 4 бр. пера
  • кашкавал - 100 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото мляко разтворете маята и захарта. В купа пресейте брашното и оформете кладенче. В него поставете солта разбитото яйце, разтворената мая и разтопеното, но охладено масло, замесете много меко тесто. Покрийте купата и оставете така за 60 минути. Премесете тестото и го разделете на 10 еднакви топчета.

Отделно смесете мекото масло със ситно нарязаните пера от пресен лук, разбъркайте добре. Първото топче разтваряте колкото чинийка за кафе, намажете го с маслената смес и поръсете с настърган кашкавал.

Защипете и оформете отново на топче, поставете го в средата на намаслена тава. Останалите топчета, разточете едно по едно на елипсовидна лента, намажете с маслото и поръсете с кашкавал. Навийте на рулца, като защипвате краищата добре, за да не се разтворят, подредете ги около първото топче, като цвете.

Покрийте питката и оставете да се надигне за 30 минути. Намажете я с разбито яйце и с остро ножче (аз използвах за бръснене) направете прорез по дължината на рулцата, а на топчето в средата на кръст.

Поръсете прорезите с настърган кашкавал и поставете тавата в предварително нагрята на 170 градуса фурна. Печете до готовност до златисто кафяв цвят за около 35 минути.

Мек, ароматен и пухкав бриош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: