Домашна варена шунка

ДемиреваДемиреваНовак
18/07/2013
"За мезе или за закуска - изборът е един!"
Приготвяне60 мин.
Готвене70 мин.
Общо130 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо82 541
  • Преглеждания за месеца651
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • свинско месо - 600 г свинско каре без кости
  • за инжектиране(1 литър)
  • вода - 50 млитра
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1 стрък
  • хвойна - 2 зрънца, натрошени
  • салвия - 1/4 налълцана
  • чесън - 1/4 ч.л. пресован
  • за саламурата
  • вода - 1 литър
  • морска сол - 75 г + 25 г ароматизирана сол
  • за бульона
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 голям
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се саламура в количество, достатъчно да покрие шунката. Пада се по 50 мл разтвор за инжектиране на 1 л саламура.

Сложете нужното количество вода с подправките да заврат и след 2 минути снемете. Оставете да се охлади.

Налейте водата за саламурата заедно с изчисленото количество сол. Пасирайте, докато солта напълно се разтвори.

С помощта на спринцовка впръскайте в месото разтвора за инжектиране на разстояние от около 3 см. Падат се около 100 мл на 1 килограм месо. Ако ви остане от този разтвор, го прецедете и го добавете към саламурата.

Сложете вътре месото - трябва саламурата да го покрие напълно, в противен случай се притиска. Покрийте съда с капак и го сложете в хладилник за 3 дена. Ежедневно свинското се обръща и се саламурата се разбърква.

След това накиснете месото в студена вода, за да се обезсоли. Водата се сменя на няколко пъти през половин час.

След това отцедете месото и го подсушете хубаво. Месото трябва да се обвие хубаво с няколко ката тензух или хасе и да се пристегне, като се завърже като бонбон.

В голяма тенджера налейте вода, сложете едро нарязаните зеленчуци (лукът не се чисти) и загрейте бульона до 80 градуса. Пуснете свинското и намалете котлона, така че да поддържа температура от 75 градуса. Така шунаката се вари около 50 минути или докато температурата достигне 65 градуса.

Месото се вади, бързо се отцежда и се слага в хладилник. Бульонът се прецежда и се охлажда също бързо в лед. След това върнете месото в изстиналия бульон и върнете в хладилника да се охлади напълно.

Напълно изстиналата домашна шунка се освобождава от плата и се попива с кухненска хартия. По желание може да я овъргаляте в любимите си ситно смляни подправки. Поднася се нарязана на тънки парчета. подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар