Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Домашна Шунка в Шунковар

Домашна Шунка в Шунковар

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Домашна Шунка в Шунковар
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Какво друго ви трябва, освен шунковар, в който да си приготвите домашна шунка"

Необходими Продукти

  • свински бут - 1 кг
  • сол - 24 г
  • пудра захар - 8 г
  • черен пипер - 2 г
  • вода - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива много добре. Почиства се от ципите.

Отделят се 300 г, които се нарязват на малки парчета и се смилат на кайма.

Водата се затопля.

Прибавят се солта, захарта и черният пипер.

Разбърква се много добре и се прибавя в каймата.

Каймата се омесва с водата.

Останалото месо се нарязва на средни парчета.

Прибавя се каймата в месото.

Всичко се меси 15 мин.

Сместа се изсипва в плика на шунковара, като се притиска.

Слага се в шунковара, затваря се с пружината и капака.

Оставя се за 24 часа в хладилник.

Домашната шунка се вари на водна баня 2 часа, като температурата не трябва да надвишава 80 градуса.

Оставя се да се охлади във вода, след това домашна шунка в шунковар в хладилник за 6 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: