Начин на приготвяне
Във форма 24 см с откопчаващ се ринг застелете хартия за печене. Върху нея сложете бутер тесто, като оставите висок борд и от него оформите красиви гънки като от плат. Надупчете дъното с вилица.
Намажете бутера с прясно мляко и поръсете с 30 г захар. Сложете тавичката във фурната и изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15 мин. Извадете от фурната, освободете от ринга и охладете така подготвения блат за тортата или бутер сладкиш.
Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тенджерка, добавете останалата 100 г захар, сока на един портокал и канелената пръчица. Гответе на умерен огън около 10 мин.
Отдръпнете съда от котлона и изсипете размитото с малко прясно мляко нишесте. Върнете отново на котлона, разбъркайте и гответе още 2-3 мин. докато нишестето се сгъсти. Охладете ябълковата плънка, изсипете я в бутер блата и подравнете.
Разтопете шоколада на водна баня. С лъжица го изсипвайте върху ябълките. Не е необходимо да се покрият напълно. Разтопете 50 грама захар до светъл карамел. Пуснете бадемите и разбъркайте.
Изсипете карамела на лист хартия за печене. Изчакайте да се охлади и го начупете. Поръсете върху шоколада. Като последно ръснете малко пудра захар и нарежете!
Да ви е сладко!