Начин на приготвяне
Замесете тесто за гюзлеми от киселото мляко, яйцето, солта, олиото и част от брашното. Добавяйте по-малко от брашното до омесването на меко, нелепнещо тесто. Покрийте го в купа и оставете за около 1 час.
Междувременно пригответе плънката, като почистите спанака и го нарежете на дребно. Смесете го с нароненото на дребно сирене. Добавете заквасена сметана и хубаво смесете всички продукти.
Премесете отново тестото и го разделете на 6 еднакви топчета. Вземете едно топче и го разточете върху набрашнена повърхност на тънка кръгла кора. Сложете в едната половина част от плънката.
С мокри пръсти съвсем леко намокрете ръба на кората. Прихлупете половината кръг тесто без плънка върху тази с плънка, леко затиснете ръба на полумесеца, така че да се залепи и да не изтече плънката.
Направете така и с останалите топчета тесто. Загрейте сух тиган на умерена температура на котлона. Изпечете гюзлемите до златисто от двете страни. При отстраняването на изпечената гюзлема от тигана, я поставете в съд, намажете от двете страни с масло и захлупете с капак, за да се задушават готовите.
Вкусно турско гюзлеме със спанак и сирене!
Коментари