Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. В тиган на котлона на умерена температура разтопете половината масло. Добавете лука и чесъна и запържете до омекване. Добавете ориза и пържете, като разбърквате около 3 мин. Добавете бялото вино.
След като течността се абсорбира, овкусете със сол и черен пипер. Добавете 200 мл вода и разбърквайте, докато се абсорбира. Добавете втора чаша вода (200 мл) и повторете процеса.
Добавете трета чаена чаша вода и отново гответе, докато се абсорбира. Накрая добавете останалото масло, разбъркайте, за да се разтопи и отстранете от котлона. Оставете оризът съвсем да изстине и да се слепне.
Нарежете моцарелата на малки кубчета. Поставете малка част ориз върху дланта си и го разтелете на пласт. Поставете малко парче моцарела в средата и оформете топка.
Топката оваляйте първо в брашно, после в разбити яйца и накрая в галета. Оформете така цялото количество ориз. Подредете всички оризови кюфтета върху хартия за печене в тава. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 мин. до златист цвят.
Друг вариант на приготвяне, който можете да изпробвате, е да изпържите оризовите кюфтета аранчини в загрято олио.