Начин на приготвяне
Загрейте голям тиган на слаб огън и добавете маслото и зехтина. След като се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и задушете за 15 минути или докато омекне, но да не става кафяв.
Намалете котлона и добавете лука. Пържете докато стане стъклен. Добавете шафрана. Добавете виното. Когато се изпари започнете да добавяте по малко от бульона.
Всеки път, когато водата се изпари, добавяте следващия черпак. И така в продължение на около 30 минути, но внимавайте да не се разкашка оризът. Готовата смес разбъркваме с настърган пармезан и лимонов сок и оставяме да се охлади.
Поставете ядките в купа и залейте с вряща вода. Така стоят 20 минути, след което ги пасираме на гладка паста. Към нея добавяме доматите, сирената, ригана и подправки на вкус.
За да направим топчетата, слагаме една голяма лъжица от ризотото в ръка, като притискаме за да се получи палачинка. В средата слагаме плънка и захлупваме с останалото ризото от ръката ни.
Внимателно оформяме топка. Повтаряме процедурата и с останалата смес. Панираме в брашно, яйце и галета и пържим оризовите кюфтета в гореща мазнина за десетина минути до златисто.
Изпържените аранчини слагаме на кухненска хартия за да поеме излишната мазнина.
За соса леко запържваме в масло чесъна, добавяме лютия червен пипер и доматения сок.
Варим докато се изпари течността. Готовия сос прецеждаме и поръсваме с пресен босилек.
Аранчините с пикантен сос са много вкусни.