Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Оризови кюфтета»Аранчини с пикантен сос

Аранчини с пикантен сос

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Аранчини с пикантен сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Това не са просто оризови кюфтенца, това е истински кулинарен шедьовър, който вие сами ще сътворите"

Необходими Продукти

  • масло - 30 г
  • зехтин
  • лук - 2 глави
  • ориз - 500 г за ризото
  • шафран - 1 голяма щипка
  • бяло вино - 175 мл сухо
  • бульон - 2 литра горещ зеленчуков
  • пармезан - 70 г
  • лимонов сок
  • олио - за пържене
  • сол
  • За плънката
  • шамфъстък - 100 г обелен
  • моцарела - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • сушени домати - 150 г
  • риган - 1 малка връзка пресен
  • За панировката
  • брашно - 150 г
  • яйца - 3 големи
  • галета - 300 г фина
  • За соса
  • чесън - 3 скилидки
  • лют червен пипер - 1 лъжица
  • босилек - 1 малка връзка пресен
  • доматен сок - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте голям тиган на слаб огън и добавете маслото и зехтина. След като се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и задушете за 15 минути или докато омекне, но да не става кафяв.

Намалете котлона и добавете лука. Пържете докато стане стъклен. Добавете шафрана. Добавете виното. Когато се изпари започнете да добавяте по малко от бульона.

Всеки път, когато водата се изпари, добавяте следващия черпак. И така в продължение на около 30 минути, но внимавайте да не се разкашка оризът. Готовата смес разбъркваме с настърган пармезан и лимонов сок и оставяме да се охлади.

Поставете ядките в купа и залейте с вряща вода. Така стоят 20 минути, след което ги пасираме на гладка паста. Към нея добавяме доматите, сирената, ригана и подправки на вкус.

За да направим топчетата, слагаме една голяма лъжица от ризотото в ръка, като притискаме за да се получи палачинка. В средата слагаме плънка и захлупваме с останалото ризото от ръката ни.

Внимателно оформяме топка. Повтаряме процедурата и с останалата смес. Панираме в брашно, яйце и галета и пържим оризовите кюфтета в гореща мазнина за десетина минути до златисто.

Изпържените аранчини слагаме на кухненска хартия за да поеме излишната мазнина.

За соса леко запържваме в масло чесъна, добавяме лютия червен пипер и доматения сок.

Варим докато се изпари течността. Готовия сос прецеждаме и поръсваме с пресен босилек.

Аранчините с пикантен сос са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: