Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зелева чорба»Постна кремсупа от зеле

Постна кремсупа от зеле

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Постна кремсупа от зеле
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Обожаваме кремсупите, а тази от зеле ни изненада наистина много приятно"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средно голяма зелка
  • домати - 1 бебешко бурканче млени
  • сминдух - 3 - 4 стръкчета
  • бял риган - 1 ч.л. сушен
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • За крутоните
  • хляб - 2 филии
  • зехтин - 2 с.л.
  • бял риган - 1 ч.л. сушен
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на ситно или настъргва на ренде. Поръсва се със солта и се намачква хубаво.

В тенджера под налягане се загрява половината от олиото и се слагат зелето, доматите, захарта, сминдуха, риганът и черният пипер. С непрекъснато бъркане се готвят до леко омекване, след което се наливат 2-3 ч.ч. вода /колкото да покрие зелето/, затваря се капакът и се вари около 20 минути след завиране.

В друга дълбока тенджера се налива другата половина от олиото, загрява се на слаб котлон, запържва се пушеният червен пипер, прибавя се зелето, обърква се хубаво и всичко се пасира директно в тенджерата.

При нужда от разреждане, кум кремсупата се добавя с черпак от водата, в която е вряло зелето.

За крутоните се нарязват филиите хляб на ситни парченца, изсипват се в купа и се объркват със зехтина, солта и ригана.

Загрява се тефлонов тиган без мазнина, изсипват се крутоните за зелевата супа и се пекат до зачервяване с непрекъснато разбъркване.

При сервиране супата се украсява с копър, крутони, черен пипер и няколко капки зехтин.

Консумирайте вашата постна кремсупа от зеле с удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: