Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на ситно или настъргва на ренде. Поръсва се със солта и се намачква хубаво.
В тенджера под налягане се загрява половината от олиото и се слагат зелето, доматите, захарта, сминдуха, риганът и черният пипер. С непрекъснато бъркане се готвят до леко омекване, след което се наливат 2-3 ч.ч. вода /колкото да покрие зелето/, затваря се капакът и се вари около 20 минути след завиране.
В друга дълбока тенджера се налива другата половина от олиото, загрява се на слаб котлон, запържва се пушеният червен пипер, прибавя се зелето, обърква се хубаво и всичко се пасира директно в тенджерата.
При нужда от разреждане, кум кремсупата се добавя с черпак от водата, в която е вряло зелето.
За крутоните се нарязват филиите хляб на ситни парченца, изсипват се в купа и се объркват със зехтина, солта и ригана.
Загрява се тефлонов тиган без мазнина, изсипват се крутоните за зелевата супа и се пекат до зачервяване с непрекъснато разбъркване.
При сервиране супата се украсява с копър, крутони, черен пипер и няколко капки зехтин.
Консумирайте вашата постна кремсупа от зеле с удоволствие.