Начин на приготвяне
Активирайте маята със половината хладка вода, захарта и малко брашно.
Отделете единия жълтък за намазване, а другия разбийте със киселото мляко и останалата вода.
Пресейте брашното, направете кладенче и изсипете двете смеси, замесете хубаво гладко тесто, покрийте и оставете да втаса.
Готовото втасало тесто разделете на 3 еднакви части и една по-малка част, с която ще оформите центъра, по-точно височината на питката. Трите еднакви части разточете на 3 еднакви обли кори, намажете със масло едната, поставете втората, отново намажете и поставете третата.
Разрежете ги на 12 части, като оставите центъра цял. Всяко листо завъртете на една страна.
От другата част тесто разточете 2 малки обли кори, намажете с масло и сложете втората. Разрежете ги на 4 части, всеки цепнете и промушете острия връх отдолу нагоре.
Листенцата поставете отгоре на питката, покрийте я и оставете да втаса, след което намажете и печете на 160 градуса. Питките с кисело мляко стават много пухкави и на конци, а не ронливи като хляб.
Коментари
Благодаря!