Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана питка с газирана вода

Усукана питка с газирана вода

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2792k5754
Усукана питка с газирана вода
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Усукана питка с газирана вода, която е толкова вкусна, че ще започнете да я приготвяте всеки месец"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч
  • газирана вода - 1 ч.ч
  • яйца - 2 бр
  • олио - 60 мл
  • суха мая - 1 пакетче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • бяло брашно - 800 г
  • масло - 90 г на стайна температура
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа сложете маята заедно с хладко прясното мляко, добавете захарта и 4 - 5 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете настрани.

След това отделете жълтъка на едно от яйцата, а останалите ги добавям към сместа.

Сложете след това газираната вода, а накрая и олиото. Пресейте половината от брашното и добавете солта. Разбъркайте хубаво с лъжица.

Започнете да месите, като на няколко пъти добавяте и останалото брашно.

След като е готово тестото, го поръсете с малко брашно, покрийте го и оставете да втасва за един час.

След като е втасало, разделете готовото тестото на 8 равни части.

Пригответе си тава като стените намажете с меко масло.

Разточете първата част и я сложете в тавата. Намажете я с масло и след това така разточете всяка следваща част от тестото и ги слагайте една върху друга. Последната кора най-горната не мажете с масло.

В средата на питката сложете една обърната купа. Вземете остър широк нож и разрежете подредените кори на части, като започвате от купата към стените.

След това хващате всеки един от малките триъгълници и усуквате в една посока два или три пъти.

След ксто сте оформили питката, я оставете да втаса за 25 мин. Разбийте отделения жълтък с малко мляко и намажете втасалата питка. Поръсете със сусам или маково семе.

Изпечете в загрята на 180°С фурна около 45 мин или до готовност.

Вижте още съвети защо питката не става на конци, както и как да запазим домашната питка мека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: