Начин на приготвяне
В голяма купа сложете маята заедно с хладко прясното мляко, добавете захарта и 4 - 5 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете настрани.
След това отделете жълтъка на едно от яйцата, а останалите ги добавям към сместа.
Сложете след това газираната вода, а накрая и олиото. Пресейте половината от брашното и добавете солта. Разбъркайте хубаво с лъжица.
Започнете да месите, като на няколко пъти добавяте и останалото брашно.
След като е готово тестото, го поръсете с малко брашно, покрийте го и оставете да втасва за един час.
След като е втасало, разделете готовото тестото на 8 равни части.
Пригответе си тава като стените намажете с меко масло.
Разточете първата част и я сложете в тавата. Намажете я с масло и след това така разточете всяка следваща част от тестото и ги слагайте една върху друга. Последната кора най-горната не мажете с масло.
В средата на питката сложете една обърната купа. Вземете остър широк нож и разрежете подредените кори на части, като започвате от купата към стените.
След това хващате всеки един от малките триъгълници и усуквате в една посока два или три пъти.
След ксто сте оформили питката, я оставете да втаса за 25 мин. Разбийте отделения жълтък с малко мляко и намажете втасалата питка. Поръсете със сусам или маково семе.
Изпечете в загрята на 180°С фурна около 45 мин или до готовност.
Вижте още съвети защо питката не става на конци, както и как да запазим домашната питка мека.