Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с ориз и кайма на фурна с млечен сос

Пълнени чушки с ориз и кайма на фурна с млечен сос

Пълнени чушки с ориз и кайма на фурна с млечен сос
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Една от основните рецепти, които присъстват в списъка на всяка домакиня - пълнени чушки с кайма и ориз, да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • чушки - 8 - 9 бр. червени или зелени
  • ориз - 150 г
  • лук - 3 бр. кромид, нарязан на ситно
  • домати - 2 бр. настъргани
  • кайма - 400 г смес /може и без кайма, ако искате да са постни/
  • олио - 100 мл + още за поръсване на чушките в тавата
  • червен пипер - малко
  • джоджен
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • За млечният сос
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л. с връх
  • брашно - 1 с.л.
  • универсална подправка - 1 с.л. суха зеленчукова
  • вода - 1/2 ч.ч. /от тавичката с изпечени чушки/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако се чудите как да измерите количеството ориз, което ви е необходимо за определен брой чушки, ще ви споделя тайната на моята майка - когато прави постни пълнени чушки, за 1 чушка се ползва една стиска ориз. Например за 5 бр. чушки ще са ви нужни 5 стиски ориз.

Ако разполагате с по-големи чушки, стиските съответно трябва да са по-пълни. Ако правите пълнени чушки с кайма и ориз, тогава стиските стават 3, за да има и място за каймата. Това е добра тактика, ако не искате да ви остава плънка и да тя да ви е достатъчно за броя чушки, който ще пълните.

Запържете в олио скълцания лук, добавете каймата, раздробете я и запържете и нея - може да си помогнете с прибора за пасиране на картофи.

Сипете измития ориз, за да се запържи и да стане стъклен, след което разбъркайте първо с червения пипер и след това с доматите.

Долейте чаша топличка вода и гответе, докато оризът абсорбира течността.

Овкусете плънката със сол, черен пипер и джоджен, разбъркайте и оставете за малко настрани, за да се смесят ароматите.

Измитите чушки изтърбушете, напълнете ги с плънка, потапяйте ги в брашно, за да запечатате отвора, и ги подредете в тавата, която сте намазали с мазнина.

Залейте отгоре с вода, но течността трябва да е по-малко от средата на чушките.

Сложете пълнените чушки с кайма и ориз да се пекат отначало на 250 градуса, а след като водата заври, намалете на 150 градуса и печете до готовност, като внимавате отгоре да не загорят.

Готовите пълнени чушки залейте с готовия млечен сос /за него всички съставки се разбъркват до получаване на хомогенна смес/.

Върнете отново във фурната за 10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: