Начин на приготвяне
Ако се чудите как да измерите количеството ориз, което ви е необходимо за определен брой чушки, ще ви споделя тайната на моята майка - когато прави постни пълнени чушки, за 1 чушка се ползва една стиска ориз. Например за 5 бр. чушки ще са ви нужни 5 стиски ориз.
Ако разполагате с по-големи чушки, стиските съответно трябва да са по-пълни. Ако правите пълнени чушки с кайма и ориз, тогава стиските стават 3, за да има и място за каймата. Това е добра тактика, ако не искате да ви остава плънка и да тя да ви е достатъчно за броя чушки, който ще пълните.
Запържете в олио скълцания лук, добавете каймата, раздробете я и запържете и нея - може да си помогнете с прибора за пасиране на картофи.
Сипете измития ориз, за да се запържи и да стане стъклен, след което разбъркайте първо с червения пипер и след това с доматите.
Долейте чаша топличка вода и гответе, докато оризът абсорбира течността.
Овкусете плънката със сол, черен пипер и джоджен, разбъркайте и оставете за малко настрани, за да се смесят ароматите.
Измитите чушки изтърбушете, напълнете ги с плънка, потапяйте ги в брашно, за да запечатате отвора, и ги подредете в тавата, която сте намазали с мазнина.
Залейте отгоре с вода, но течността трябва да е по-малко от средата на чушките.
Сложете пълнените чушки с кайма и ориз да се пекат отначало на 250 градуса, а след като водата заври, намалете на 150 градуса и печете до готовност, като внимавате отгоре да не загорят.
Готовите пълнени чушки залейте с готовия млечен сос /за него всички съставки се разбъркват до получаване на хомогенна смес/.
Върнете отново във фурната за 10 мин.