Начин на приготвяне
Обелваме и почистваме ябълките и крушите - общо почистени да са 1 кг. Настъргваме ги и разбъркваме с орехите и канелата.
В отделен съд смесваме сухите съставки - пълнозърнестото брашно, гриста (царевична или пшенична - по желание), царевичното брашно, кафявата кристална захар, содата и ванилия.
Ако го правим с царевичен грис става малко по-хрупкаво, а с пшеничен малко по-меко, и в двата случая е чудесен! Кръглата тава намазваме с шарлан и леко набрашняваме.
Поръсваме 1/3 от сухата смес по дъното на тавата, отгоре разпределяме 1/3 от плодовата плънка...и така редуваме още 2 пъти - ред суха смес, ред плънка, ред суха смес, ред плънка.
Накрая последния ред от плънка, поръсваме леко с 1-2 шепи суха смес отгоре, които сме си оставили от последната част от сместа. Поливаме символично с шарлан насам-натам и в средата и по краищата. Печем на 200 градуса до златист загар - около 35-40 минути.
Още топъл покриваме щруделът, за да не изсъхва.
Подходящ за на път, тъй като е издържлив и дълго не се променя. По желание може да го поднесем поръсен с пудра захар.
Фантастично лесен и вкусен мързелив щрудел с ябълки и круши - есенен разкош за постите и не само!
Чудно Вкусно!
Коментари