Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Щрудел»Гръцки щрудел с ябълки

Гръцки щрудел с ябълки

Гръцки щрудел с ябълки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Кой е в настроение за едно парче щрудел с ябълки... или две"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • масло - 150 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • ябълки - 5 бр. обелени
  • орехи - 100 г смлени
  • кафява захар - 100 г
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • вода - 100 мл за нишестето
  • пудра захар - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените ябълки настържете на ренде и смесете със захарта.

Сложете на котлона за 4-5 минути, докато се разтопи.

В 100 мл вода, разтворете царевичното нишесте и сипете при ябълките.

Разбърквате за кратко, докато сгъсти сместа, и сваляте от котлона.

Охладете и прибавете канела, ванилия и смлени ситно орехи или както ги обичате.

В купа разтопете маслото и смесете с олиото.

Вземат се две кори, първата се поръсва с мазнината, отгоре сложете втората кора, мазнина и част от плънка.

Краищата се подгъват малко навътре, да не изтича плънката, и навивате на руло. Наредете ги в тава върху хартия за печене.

Нарежете на парчета с големина по избор и намажете ябълковия щрудел отгоре с четка от мазнината.

Печете ароматния щрудел в загрята фурна 180°C до хрупкава златиста коричка за 40 минути. Извадете и охладете.

По желание, ако ябълките са по-кисели и обичате сладичко като мен, поръсете с пудра захар.

Добър апетит с моя гръцки щрудел с ябълки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Получи се чудесин щрудел.Благодаря за чудесната рецепта.
07.08.2023 20:55