Начин на приготвяне
В тенджера налейте студена вода и прибавете много добре измития под течаща вода ориз. Поставете на котлона и варите до готовност на ориза.
Докато оризът се вари, направете соса. Разредете брашното с 300-400 мл студена вода, така че да няма бучки. В тиган налейте олиото и прибавете сетно нарязаните лук, гъби и настъргания на едро ренде морков, пържите до омекване на зеленчука.
Добавете доматения сок и варите, докато остане на мазнина. След което прибавете разтвореното във вода брашно и варите при непрекъснато бъркане, до завиране. Посолете и поръсете черен пипер на вкус, добавете босилека, разбъркайте и премахнете соса от котлона.
В купа поставете каймата и добавете ситно нарязания лук, настърганата скилидка чесън, яйцето, черен пипер на вкус, нарязания на ситно магданоз и прецедения и охладен ориз, замесете до еднородна смес.
На дъното на тава, сипете равномерно 3-4 с.л. от соса. С мокри ръце оформете 9 броя големи кюфтета, подредете ги едно до друго в тавата с размери 20х20 см.
Отгоре полейте кюфтета с доматения сос и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 45 минути.