Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета с ориз на фурна със сос

Кюфтета с ориз на фурна със сос

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k21k24
Кюфтета с ориз на фурна със сос
Снимка: Мария Симова
1 / 3
01/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Приготвяме повечко кюфтенца с ориз и сос, да има за всички"

Необходими Продукти

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • ориз - 150 г сварен
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • за соса
  • олио - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 4 - 5 броя
  • доматен сок - 1 буркан (370 мл)
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера налейте студена вода и прибавете много добре измития под течаща вода ориз. Поставете на котлона и варите до готовност на ориза.

Докато оризът се вари, направете соса. Разредете брашното с 300-400 мл студена вода, така че да няма бучки. В тиган налейте олиото и прибавете сетно нарязаните лук, гъби и настъргания на едро ренде морков, пържите до омекване на зеленчука.

Добавете доматения сок и варите, докато остане на мазнина. След което прибавете разтвореното във вода брашно и варите при непрекъснато бъркане, до завиране. Посолете и поръсете черен пипер на вкус, добавете босилека, разбъркайте и премахнете соса от котлона.

В купа поставете каймата и добавете ситно нарязания лук, настърганата скилидка чесън, яйцето, черен пипер на вкус, нарязания на ситно магданоз и прецедения и охладен ориз, замесете до еднородна смес.

На дъното на тава, сипете равномерно 3-4 с.л. от соса. С мокри ръце оформете 9 броя големи кюфтета, подредете ги едно до друго в тавата с размери 20х20 см.

Отгоре полейте кюфтета с доматения сос и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: