Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Оризови Кюфтета»Спаначени кюфтета с ориз на фурна

Спаначени кюфтета с ориз на фурна

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Спаначени кюфтета с ориз на фурна
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
30/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Обожаваме тези спаначени кюфтенца с млечно-чеснов сос"

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г листа
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 200 г
  • топено сирене - 60 г
  • лук - 1 бр.
  • босилек - 1 ч.л. сушен
  • копър - 1/2 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • зеленчуков бульон - 1 бр. домашен
  • галета - 100 г
  • лимецово брашно - за овалване
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Слага се в тенджера, прибавя се олиото и се запържва за 5 мин.

Оризът се измива до бистра вода.

Домашният бульон се стрива, без да се разтваря във вода.

След като лукът се запържи, се прибавя оризът и стритият бульон.

Запържва се за 5 мин, след което се прибавя 200 мл гореща вода.

Спанакът се измива много и след като оризът поеме водата, спанакът се прибавя към него.

Прибавя се още 200 мл гореща вода и се задушава за 10 мин при продължително бъркане.

Кашкавалът и топеното сирене се нарязват на дребни парчета.

Копърът и магданозът се измиват и нарязват на ситно.

След като спанакът се задуши, се прибавя кашкавалът, топеното сирене, копърът, магданозът, босилекът и сол.

Залива се с още 100 мл гореща вода и се вари, докато оризът поеме водата.

Сместа се разстила в тава и се оставя да изстине за 30 мин, след което се прибавя галетата.

Разбърква се много добре.

Оформят се еднакви оризови кюфтета, които се овалват в лимецово брашно и се слагат в тава върху хартия за печене.

Пекат се лесните спаначени кюфтета се 30 мин в предварително загрята фурна на 200 °C.

Сервират се спаначени кюфтета с ориз на фурна с млечен сос с копър и чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: