Гарнитура от печена тиква с орехи и червен лук

02/12/2019
"Събуждаме любопитството ви с гарнитура от печена тиква с орехи и червен лук "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо106
  • Преглеждания за месеца105
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • тиква - 400 г, изчистена от кората
  • червен лук - 1 голяма глава
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • олио от гроздови семки - 50 мл. или зехтин
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • чили - 1 ч.л. или кайенски пипер
  • мащерка - няколко стръка свежа
  • оцет от нар - или балсамова редукция
  • синьо сирене - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на парченца, дебели около сантиметър, лукът се реже на полумесеци, скилидките чесън се измиват добре и се оставят необелени.

Тиквените парченца с лука и чесъна се слагат се тава и се разбърква добре с подправките и олиото.

Ако използвате зехтин, желателно е да не е твърде ароматен.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна до омекване на тиквата, като се разбърква от време на време.

Тиквата си пуска течност, така че не е необходимо да се слага допълнително вода.

В края на печенето се поръсва с едро нарязаните орехи и се допича. Орехите стават приятно хрупкави, а лукът се карамелизира.

Най-накрая се натрошава синьото сирене и се оставя във фурната до разтопяването му.

Гарнитурата се поднася поръсена с няколко струйки оцет от нар или балсамова редукция.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар