Начин на приготвяне
Почистете и нарежете праза на едро. Загрейте олиото и задушете в него праза с малко сол за няколко минути, докато стане прозрачен и омекне.
Прибавете почистените и нарязани гъби и гответе още 5-6 минути, разбърквайки периодично.
Добавете доматите и щипка захар. Може да ползвате и пресни домати, които предварително да обелите и нарежете на малки кубчета.
Оставете да се готви на средна степен, докато течността от доматите се изпари и ястието остане на мазнина.
След това прибавете брашното и подправките и нарязани на ситно пресни листа целина. Разбъркайте добре и добавете 1 ч.ч. топла вода.
Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Накрая прибавете маслините. Добре е да ползвате по-безсолни маслини.
Прехвърлете яхнията в тава и я запечете в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
Вкусна и засищаща яхния с праз и маслини, подходяща за тези, които постят.
Добър апетит!