Начин на приготвяне
Нарежете на ситно бялата част на два стръка праз лук.
В тиган загрейте 1 кафяна чашка зехтин и пуснете праза. Добавете щипка сол, щипка захар и 2-3 с.л. вода.
Захлупете съда, задушете до омекване на лука.
Прибавете маслините и отдръпнете съда от котлона. В плитка и широка тенджера изсипете измития ориз.
Запечете на сухо до леко пакафеняване.
Разбърквайте, за да не прегорят зърната.
Налейте черпак от затопления зеленчуков бульон. Изчакайте, докато оризът поеме течността и налейте отново от бульона.
Гответе ризотото така до желаната готовност на ориза. Ако го искате ал денте, обикновено 12-13 мин са достатъчни.
Малко преди да снемете тенджерата от котлона, добавете праз лука с маслините.
Отнемете съда от огъня и поръсете с настъргания пармезан. Разбъркайте, докато се разтопи сиренето. Поднесете ризотото с маслини и праз лук веднага.
Да ви е сладко!
Забележка: Внимавайте много със солта! Пармезанът и маслините са солени!