Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с маслини и праз лук

Ризото с маслини и праз лук

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Ризото с маслини и праз лук
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
10/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Вкусно ризото с маслини и праз - малко, но точни продукти, които събрани заедно правят идеалното ястие"

Необходими Продукти

  • ориз - 8 с.л.
  • маслини - 100 г черни
  • праз - 2 стръка само бялата част
  • пармезан - 100 г настърган
  • черен пипер - щипка
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • зехтин - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно бялата част на два стръка праз лук.

В тиган загрейте 1 кафяна чашка зехтин и пуснете праза. Добавете щипка сол, щипка захар и 2-3 с.л. вода.

Захлупете съда, задушете до омекване на лука.

Прибавете маслините и отдръпнете съда от котлона. В плитка и широка тенджера изсипете измития ориз.

Запечете на сухо до леко пакафеняване.

Разбърквайте, за да не прегорят зърната.

Налейте черпак от затопления зеленчуков бульон. Изчакайте, докато оризът поеме течността и налейте отново от бульона.

Гответе ризотото така до желаната готовност на ориза. Ако го искате ал денте, обикновено 12-13 мин са достатъчни.

Малко преди да снемете тенджерата от котлона, добавете праз лука с маслините.

Отнемете съда от огъня и поръсете с настъргания пармезан. Разбъркайте, докато се разтопи сиренето. Поднесете ризотото с маслини и праз лук веднага.

Да ви е сладко!

Забележка: Внимавайте много със солта! Пармезанът и маслините са солени!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: