Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Постна морковена яхния с праз

Постна морковена яхния с праз

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Постна морковена яхния с праз
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Вкусни гозби по време на пости - препоръчваме ви да опитате тази разкошна морковена яхния с праз"

Необходими Продукти

  • праз - 6 стръка /млади/
  • моркови - 3 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 1 бр. голям
  • лютеница - 2 с.л. /домашна/
  • ориз - 6 с.л.
  • брашно - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • универсална подправка - 1 ч.л. зеленчукова вегета
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • олио
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе най-напред ориза. Сложете 2-3 с.л. олио в малка тенджерка да загрее и запържете измития ориз. Разбъркайте 2-3 пъти и залейте с 3 к.ч. вода.

Оставете да се готви на тих огън да се готви, а щом се посгъсти и от водата остане малко, поръсете с вегета. Оттеглете съда от огъня и оставете ориза захлупен с капак, да се доразвие.

В друга тенджера капнете олио и запържете в него нарязания млад праз. Пуснете и трите скилидки чесън, нарязани на колелца. Оставете да се задуши, като на два пъти добавете по две лъжица вода.

Настържете на едрото ренде морковите и ги прибавете към праза.

Разбърквайте от време на време, а като поомекнат, добавете нарязан на кубчета червения домат, предварително обелен. Като поомекне доматът, добавете брашното и червения пипер и разбъркайте.

Залейте с три чашки студена вода. Оставете яхнията да къкри на тих огън 10-на минути.

Подправете през това време с малко зеленчукова вегета и кубче пилешки бульон и прибавете домашната лютеничка.

Поръсете с 2-3 щипки сол, а като снемете от огъня, поръсете манджичката с накълцан магданоз. Гарнирайте с топка от сварения ориз.

Постната морковена яхния с праз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: