Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл топла вода със захарта и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за 10 минути. Сухата може и да не се захваща, но рядко го правя. Винаги я шупвам, защото искам да съм сигурна, че маята е читава, т.е. годна за употреба.
С готовата мая и останалите продукти се замесва меко тесто, което се оставя на топло до удвояване на обема му, т.е. да втаса.
Втасалото тесто се разделя три топки. Топките се разточват на три сравнително тънки кръгли блата. От което следва, че ако обичате пици с дебели блатове (тип американски) трябва да разделите тестото на две части.
Вземам единия блат и го слагам в тава, можете да използвате и тава за пица, дъното на която е покрито с хартия за печене. Хартията леко я подмазвам с олио, така се получава блат с хрупкава коричка. Според вкуса ви може и да пропуснете тази стъпка.
Тук вече аз лично всеки блат леко го запичам в предварително загрята на 200 градуса фурна и тогава намазвам с доматения сос и слагам плънката. Вие процедирайте по ваше усмотрение.
Всеки един от тях се маже с доматен сос или кетчуп и отгоре се нарежда плънката. Поръсва се с черен пипер и със сухите подправки.
Пече се в ззагрята на 200 градуса фурна до желаната готовност (ние я обичаме малко препечена).
След изваждане се полива със зехтина и се поръсва със солта, така пицата става по-вкусна и ароматна, особено лука върху нея.
Поднася се украсена със свежите босилекови листа.
Да ви е вкусно!