Начин на приготвяне
Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и се подсушава.
Кожата на пилето се отлепва откъм гърба внимателно в посока от шията към бутчетата и трътката, след което пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.
В купичка се смесват продуктите: пипер меланж, сол, зехтин, къри, горчица, пушен червен пипер, едро смляно чили (по желание) и щипка канела, заливат се със сока от единия лимон.
Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре, под кожата и от вън.
Пилето се оставя поне за час на хладно, за да се овкуси, след това се прехвърля с гърдите надолу в глинен гювеч или в друг подходящ съд с капак.
Главите чесън се обелват само от външните листа и се разрязват през средата. Половината от чесъна се поставя в корубата на пилето заедно със стръковете розмарин, парчето джинджифил и добре измития цял лимон, надупчен с нож на няколко места.
Около пилето се поставят целите необелени ябълки, почистени само от дръжките и останалите половинки чесън. Налива се бялото вино и върху пилето се нареждат парченцата масло.
Съдът с бъдещото печено пиле се захлупва и се слага в долната част на фурната.
Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час, час и малко. В края на печенето отхлупете съда и върнете във фурната за апетитна хрупкава коричка на това разкошно печено пиле за Нова Година.
Добър апетит!