Начин на приготвяне
Почистваме и нарязваме октопода на по-едри парчета, защото доста се свива.
Слагаме го в сух тиган и включваме котлона на слаба степен (моя е с 6 степени, използвам 2-ра или 3-та степен).
Започва да се отделя вода и да ври бавно. Важно е да се готви бавно, за да не остане октоподът жилав. Отнема около 20 минути.
След като изври водата, добавяме зехтина, виното, дафиновия лист, пипера и оцета. Сол не слагам, защото обикновено си е достатъчно осолено, но накрая може да добавите по ваша преценка.
Оставяме всичко да ври, отново на слаб огън, като от време на време разбъркваме.
Ако течността изври, а все още не е готово, може да добавяте вода - до пълна готовност. Отнема около 40 минути.
Ние харесваме октопода в червено вино на тиган за мезе, но чудесно би се комбинирал с ориз като основно ястие.