Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кексът с червено вино на прабаба

Кексът с червено вино на прабаба

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Кексът с червено вино на прабаба
Снимка: Яница Николова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Дядо се сърдеше, че баба му пипа виното, но после с удоволствие хапваше от нейния кекс червено вино"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • конфитюр - 3 с.л., по избор
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр. на прах
  • какао - 1 ч.л., по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват, прибавя се червеното вино, после захарта. Разбърква се до разтопяване на захарта с дървена лъжица или тел за разбиване.

Добавят се накълцани орехи, олиото, конфитюрът и разтворената сода с кисело мляко. Прибавя се постепенно брашното и ванилиите.

По желание може да се сложи 1 ч.л. какао на прах. Разбърква се добре, за да няма бучки брашно.

Сместа се изсипва в тава, намазнена и набрашнена /или с хартия за печене/.

Кексът се пече се в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка, не трябва да полепва тесто.

След изпичане кексът с червено вино се оставя да се охлади и се нарязва на парчета.

По желание бабиния кекс с червено вино се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Баш Майстора
Баш Майстора
Ще го приготвя
07.02.2022 19:39
Баш Майстора
Баш Майстора
Един вид виното замества киселото мляко. Едно време бабите по селата зимата нямаха кисело мляко и слагаха вино в тестото за курабийки
07.02.2022 19:39