Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Мезета»Октопод в червено вино на тиган

Октопод в червено вино на тиган

YanitaFYanitaF
Новак
4116
Октопод в червено вино на тиган3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • октопод - този е около 900 г
  • зехтин - 100 мл (може да се замени с олио)
  • червено вино - 1 ч.ч. (250мл)
  • оцет - 2 - 3 с.л.
  • дафинов лист - 1 листо
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и нарязваме октопода на по-едри парчета, защото доста се свива.

Слагаме го в сух тиган и включваме котлона на слаба степен (моя е с 6 степени, използвам 2-ра или 3-та степен).

Започва да се отделя вода и да ври бавно. Важно е да се готви бавно, за да не остане октоподът жилав. Отнема около 20 минути.

След като изври водата, добавяме зехтина, виното, дафиновия лист, пипера и оцета. Сол не слагам, защото обикновено си е достатъчно осолено, но накрая може да добавите по ваша преценка.

Оставяме всичко да ври, отново на слаб огън, като от време на време разбъркваме.

Ако течността изври, а все още не е готово, може да добавяте вода - до пълна готовност. Отнема около 40 минути.

Ние харесваме октопода в червено вино на тиган за мезе, но чудесно би се комбинирал с ориз като основно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: