Дъгова пъстърва на фурна с ориз и праз

07/12/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо435
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • дъгова пъстърва - 1 голяма риба, 600 г (почистена)
  • чесън - 2 големи скилидки
  • лимони - 1/2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 3 щипки, прясно смлян
  • мащерка - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • За ориза
  • праз - 1 стрък, голям
  • ориз - 1 чаша, 300 мл. вместимост
  • чубрица - 1 щедра щипка, ронена
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
  • рибен бульон - около 800 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Предварително почистената от вътрешности и люспи дъгова пъстърва измийте и подсушете. Имайте предвид, че прясна риба не се мие продължително, а само колкото е необходимо, за да се отстранят остатъци от кръв и нечистотии от коремчето.

2. Направете напречни, не много дълбоки прорези по гърба на пастървата. Сторете това с много остър нож, тъй като кожата на гръбчето е доста дебела и упорита. Тъй като рибата е голяма, това ще помогне да се сготви по-бързо и едновременно с ориза, както и ще се овкуси по-добре.

3. Натрийте цялостно дъговата пъстърва с олио, черен пипер, сока от лимона и по желание кората му - настъргана само жълтата част, мащерка и сол. Старайте се най-вече да попада в коремчето и процепите. В тях сложете и чесъна, нарязан на филийки.

Оставете така рибата да се овкуси за 2-3 часа в хладилник. Аз я поставям директно в тавичката, която ще пека, и завивам с прозрачно домакинско фолио. Тавата трябва да е голяма, за да легне свободно рибата в нея, без да се огъва и да бъде съобразена да побере и ориза.

4. Накълцайте праза и го задушете в олиото до омекване. Сипете ориза, предварително измит от нишестето, добавете сол, ронената чубрица, дафиновия лист и черен пипер и бъркайте 2 до 3 минути хубаво да се запържи и стане кристален.

5. Прехвърлете в тавата от страни на рибата и налейте рибен бульон (може и вода или зеленчуков бульон). За количеството течност се съобразете и с указанията на производителя, защото не всеки вид ориз изисква еднакво съотношение.

6. Печете под фолио 10-12 минути на 180 градуса, за да се задуши, после махнете фолиото и увеличете градусите на 200, докато оризът поеме течността, а печената пъстърва придобие тъмно сребриста коричка, която е леко набръчкана. Друг индикатор, че е готова, е, че в леко разтворените процепчета течността се е изпарила. След изваждане от фурната завийте тавата с фолиото и оставете да почине 5-10 минути.

През това време дъговата пъстърва на фурна с ориз и праз ще продължава да се готви. Ако ползвате по-малки пъстърви, е добре да ги прибавите към ориза малко по-късно.

7. Поднесете вкусното празнично ястие задължително, докато е топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар