Начин на приготвяне
Подгответе пресните билки, измийте ги и ги отцедете от водата.
Почистената и измита пъстърва (прясна, почистена от вътрешности и люспи) подсушете и направете с остър нож по 3 - 4 диагонални прореза и от двете страни.
Постелете тавата за печене с хартия и прехвърлете пъстървите в нея.
Поръсете рибите с прясно смлян микс пипер (черен, розов и бял пипер), сол и едро смляно чили. С пръсти слагайте от подравките в прорезите по кожата и в коремчетата на рибите. Полейте всяка риба с тънка струйка олио или зехтин.
Скилидките чесън обелете и накълцайте на ситно, разпределете го в прорезите и коремчетата.
Доматите нарежете на не много дебели кръгчета. Разпределете по две кръгчетата в коремчетата на пъстървите, останалите подпъхнете под тях.
Билките разпределете отново в коремчетата на пъстървите и накрая полейте отгоре с олио или зехтин.
Сложете тавичката в средата на предварително загрята на 200 °C и печете пъстървата до готовност на рибите около 30 минути или до хрупкава кожичка - ще познаете, че са готови по очите - стават млечно бели.
Поднесете дъговата пъстърва с билки на фурна със салата и вино по ваш избор!
Добър апетит!
Вижте още кулинарни тайни на вкусната пъстърва, както и как да изчистите пъстърва.