Начин на приготвяне
Предварително почистената от вътрешности и люспи дъгова пъстърва измийте и подсушете. Имайте предвид, че прясна риба не се мие продължително, а само колкото е необходимо, за да се отстранят остатъци от кръв и нечистотии от коремчето.
Направете напречни, не много дълбоки прорези по гърба на пастървата. Сторете това с много остър нож, тъй като кожата на гръбчето е доста дебела и упорита. Тъй като рибата е голяма, това ще помогне да се сготви по-бързо и едновременно с ориза, както и ще се овкуси по-добре.
Натрийте цялостно дъговата пъстърва с олио, черен пипер, сока от лимона и по желание кората му - настъргана само жълтата част, мащерка и сол. Старайте се най-вече да попада в коремчето и процепите. В тях сложете и чесъна, нарязан на филийки.
Оставете така рибата да се овкуси за 2-3 часа в хладилник. Аз я поставям директно в тавичката, която ще пека, и завивам с прозрачно домакинско фолио. Тавата трябва да е голяма, за да легне свободно рибата в нея, без да се огъва и да бъде съобразена да побере и ориза.
Накълцайте праза и го задушете в олиото до омекване. Сипете ориза, предварително измит от нишестето, добавете сол, ронената чубрица, дафиновия лист и черен пипер и бъркайте 2 до 3 минути хубаво да се запържи и стане кристален.
Прехвърлете в тавата от страни на рибата и налейте рибен бульон (може и вода или зеленчуков бульон). За количеството течност се съобразете и с указанията на производителя, защото не всеки вид ориз изисква еднакво съотношение.
Печете под фолио 10-12 минути на 180 градуса, за да се задуши, после махнете фолиото и увеличете градусите на 200, докато оризът поеме течността, а печената пъстърва придобие тъмно сребриста коричка, която е леко набръчкана. Друг индикатор, че е готова, е, че в леко разтворените процепчета течността се е изпарила. След изваждане от фурната завийте тавата с фолиото и оставете да почине 5-10 минути.
През това време дъговата пъстърва на фурна с ориз и праз ще продължава да се готви. Ако ползвате по-малки пъстърви, е добре да ги прибавите към ориза малко по-късно.
Поднесете вкусното празнично ястие задължително, докато е топло.
Добър апетит!