Начин на приготвяне
Всяка година в моето семейство шаранът за Никулден се приготвя пълнен, обвит в тесто.
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите и се измива добре.
Първо се заемете с тестото, като от изброените по горе продукти замесите нелепнещо тесто (трябва да е по-твърдо от това за питка).
След като замесите тестото, оставете го за около 30 мин да втаса, а през това време пригответе плънката за шарана.
Празият лук се нарязва на дребно и се задушава, след това се добавят гъбите, нарязани на шайби, и след това оризът.
След като оризът стане прозрачен, налейте около 300 мл вода и оставете да къкри на бавен огън, докато оризът се сготви. След това свалете от огъня и добавете подправките, орехите и натрошената суха чушка, разбъркайте добре.
Вземете шарана и го осолете отвътре и отвън, напълнете го с плънката и зашийте отвора.
Тестото разточете на кора, сложете шарана отгоре и го обвийте плътно с тестото. С помощта на лъжичка направете люспи и очертайте опашката, сложете зърно черен пипер за око.
Така приготвен, пълненият шаран се полива с мазнина и се пече за около 50 мин на 200°C. Ако тестото започне да прегаря, завийте го с фолио. Тестото придобива златиста и хрупкава коричка и става много вкусно за консумация.
От друга страна се твърди, че ако има миризма самият шаран, приготвен по този начин, тестото поема тази миризма и вашият шаран, приготвен в тесто няма да мирише.