Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Шаран в тесто (Рибник)

Шаран в тесто (Рибник)

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3406
Шаран в тесто (Рибник)
Снимка: Биляна Владова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"И за Никулден, и без повод - непременно опитайте този уникално вкусен рибник"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • праз - 2 стръка
  • маслини без костилка - 10 бр.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • гъби - 10 бр.
  • чушка - 1 бр.
  • стафиди - 2 с.л.
  • черен пипер
  • бял пипер
  • зелен пипер
  • сол
  • лимонов сок
  • лют червен пипер
  • зехтин
  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйце - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • вода - около 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи.

В чинийка се омесват хубаво черният, белият и зеленият пипер, а също и солта. Количеството на сухите подправки е според личният вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси хубаво.

Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява /минимум/, докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става. Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив.

В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин. Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2- 3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона.

Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.

С тази плънка се пълни шаранът.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.

Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.

Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к.л. олио. С тази смес се намацва рибникът. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45- 55 минути. Самата коричка на рибника трябва да се зачерви. Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути да си обиколи нивката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: