Начин на приготвяне
В блендер се смилат фъстъците, магданозът и чесънът. Не е добре да стават на прекалено фина паста, тъй като е много лепкава.
Към всичко това се налива повечето от зехтина и се изстисква сокът от половината лимон.
Останалата половинка се запазва за гарниране на рибата меч. Фъстъчената паста се посолява и разбърква добре.
В тиган с незалепващо дъно се загрява на силен огън останалата малко мазнина. Поръсва се със сол и когато е достатъчно нагорещена, се слагат рибните филета.
Готвят се до златист загар от двете страни. Не се прегарят, за да не изсъхват, а месцето на тази така вкусна риба да остане крехко.
В същия тиган, в който се е пекла рибата (стига да няма загорели остатъци от нея), се сипва фъстъчената паста на тънък пласт.
Запича се леко, като се поразбърква, за да бъде равномерна кратката топлинна обработка.
Парчетата топла риба меч на тиган се покриват с фъстъците и се поднасят на момента.
Добър апетит!