Начин на приготвяне
Пригответе вкусния сос за рибата, като разбиете с миксер или в блендер маслото със 30 мл от концентрирания рибен бульон. Приберете в хладилник.
Накълцайте на дребно лука шалот, чесъна, праза и моркова и ги сложете да се запържват в зехтина с щипка сол.
През това време обелете скаридите и сложете главите им при зеленчуците на огъня, за да си пуснат аромата и силната есенция, която съдържат. Гответе 5 минути и налейте виното.
Бъркайте 2 минути, докато алкохолът се изпари, сложете доматите и обелените скариди и гответе още 2-3 минути.
Налейте бульона с разбито в него 5 гр брашно и варете 10-12 минути на бавен огън. След като сосчето се редуцира, извадете главите от скариди и го пасирайте или пуснете в блендер на високи обороти, за да стане гладка и нежна текстура.
Изчакайте да изстине до 60 градуса.
Поставете отново съда със соса на котлона при много слаб огън, 2 -ра степен от 9. При непрестанно бъркане или разбиване с телена бъркалка добавяйте на части студения маслен крем от хладилника. Резултатът е невероятно вкусен, гладък сос от скариди.
Запечете в тиган с малко зехтин котлетите от риба меч. Трябва им златист загар от двете страни постигнат на силен огън.
В две плата за сервиране сложете по две свежи листа от маруля или айсберг. Положете върху тях рибата и залейте със соса от скариди.
Украсете със зелени листа от кориандър и поднесете риба меч със сос от скариди с чаша пенливо вино.
Добър апетит!