Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Малки щолени с извара и маково семе

Малки щолени с извара и маково семе

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Малки щолени с извара и маково семе
Снимка: Ivelina
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Мини щолени с маково семе и извара, които се сервират, за да бъдат изядени"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • захар - 100 г
  • бадеми - 120 г смлени, или лешници
  • краве масло - 150 г меко
  • извара - 250 г /кварк/
  • сол - 1 ч.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • бакпулвер - 15 г (1 пакетче)
  • стафиди - 50 г или захаросани череши
  • портокалoви корички - 50 г
  • лимонови корички - 50 г
  • ром - 2 - 3 с.л.
  • лимонова кора - настъргана от 1 цитрус
  • сушени кайсии
  • сушени сини сливи - 100 г нарязани /и др. по желание/
  • марципан - 100 г за пълнеж
  • За овалване
  • краве масло - 50 г разтопено
  • пудра захар - 50 г
  • Пълнеж с маково семе
  • маково семе - 130 г (1 ч.ч.)
  • захар - 6 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 1 ч.л.
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвяте пълнежа с маково семе за вашите малки щолени.

Маковото семе се смила в кафемелачка. В тенджера се смесват прясното мляко, захарта и смляното маково семе. Загряват се на умерен огън, докато сместа заври. След това сместа се оставя да къкри тихо, като се разбърква периодично, докато течността се изпари. Времето, което е необходимо да се сгъсти пълнежът, е около 15 -16 минути. Сваля се от огъня, ароматизира се с ванилия и се добавя масло (колкото ви харесва). Оставя се да изстине и след това се пълнят щолените.

В голяма купа изсипвате брашното, смлените бадеми, бакпулверът, захарта, ванилията и солта. С помощта на тел смесвате добре всички сухи съставки. Към брашното добавяте 150 г от омекналото на стайна температура масло, нарязано на кубчета.

В друга по малка купа смесете с лъжица или бъркалка за яйца, яйцата с изварата /кваркa/.

Омесвате тестото с ръце, като към мекото масло по малко добавяте от брашното и лъжица по лъжица от изварената смес. Добавете и есенцията. Можете да ползвате и миксер с накрайниците за тесто.

Ако месите на ръка, това ще ви отнеме около 10 мин.

Към готовото тесто добавете накиснатите в ром стафиди, лимоновите и портокаловите корички, както и прясно настъргана лимонова кора на един лимон, сушени кайсии, сушени сини сливи нарязани на дребно. От тестото можете да приготвите шест малки щолена.

Разделете тестото на шест топки. Сложете тестото върху добре набрашнена повърхност и внимателно сплескайте топките на кръг с дебелина около 2 см и напълнете обилно със маковия пълнеж.

Половината напълнете с оформен на руло марципан.

Фурната се загрява на 180 градуса. Време за печене около 20 минути. Ако приготвите по малки мини щолени, размер 6-7 см, печете ги 12 мин. Щолените се изпичат до много тъмно зачервено, а отдолу почти черни.

Това ги прав с толкова специфичен вкус на карамелизирана захар, така характерен за Коледа. Невероятно ароматни и вкусни ca. Приготвих и от двата вида.

Когато щолените се изпекат, ги намазвате с разтопеното 50 г масло и поръсвате обилно с пудра захар.

Изчаквате да изстинат и прибирате в метална кутия за сладкиши. Така мини щолените могат да се съхраняват до един месец.

Можете да приготвите тези ароматни щолени без плънка от маково семе, като добавите и други сушени плодове.

Невероятно вкусни и ароматни са - горещо ви го препоръчвам!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: