Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в ром за 24 часа.
Отцедете стафидите, можете да запазите рома и да го добавите към щолена.
Изварата (рикота) се отцежда в ситна цедка за един час, ако е необходимо.
Разбийте яйцата в голяма купа, след което добавете една след друга съставка, като продължавате да бъркате: захар, меко масло, есенция с вкус на лимон, извара и рома, ако сте го запазили.
Добавете бадеми, захаросани портокалови корички и захаросани лимонови корички.
Смесете бакпулвера с пресятото брашно, добавете бавно половината от брашното към Щоленовата смес с помощта на куки за месене.
Когато тестото стане твърдо, за да се справя с миксера, добавете останалото брашно и стафидите и омесете щолена с ръце, докато се комбинира добре.
Сложете тестото върху набрашнена повърхност, заравнете го и прегънете едната половина, за да оформите примерно един голям Щолен.
Или можете да разделите тестото на 6 малки щолена, както направих. Вариантите са много, можете да оформите на топчета и да изпечете щоленови топчета.
Или можете да разделите тестото на две половини и да напълните две намазнени тави. Така направите два по малки Щолена.
Печете щолена в предварително загрята фурна на 180°C без вентилатор за около 70 минути, ако е един или 40 минути за малките Щолени.
Един голям Щолен се нуждае от повече време във фурната, отколкото малките.
През последните десет минути във фурната намажете няколко пъти с четка с разтопено масло.
Набодете тънка метална пръчка в щолена, когато пръчката излезе чиста, извадете щолена от фурната.
Охладете щолените върху решетка, след което ги поръсете с пудра захар или глазура от лимон и пудра захар, като към пудрата захар прибавяте по малко от лимона до консистенция за заливка.
След това украсете с изсушени, ядливи цветя (лавандула, иглика лайка и др.). Оставете ги на решетката за няколко часа.
Когато щолените изстинат, ги увийте, първо, в устойчива на мазнини хартия (стреч фолио), а след това в алуминиево фолио.
Съхранявайте от 1 месец до 2 месеца.
Насладете се на малки щолени с рикота.