Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Малки щолени с рикота

Малки щолени с рикота

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Малки щолени с рикота
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
14
"Една хапка от този щолен те пренася направо в рая"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г за сладкиши (тип 500)
  • подправки - 1 пакетче за коледни сладки (3 ч.л./15 г)
  • захар - 200 г (1 ч.ч.)
  • яйца - 2 бр.
  • рикота - 250 г или друга извара, скир или кварк (1 ч.ч.)
  • лимони - 1 бр. есенция
  • портокалови корички - 35 г захаросани
  • лимонови корички - 35 г захаросани
  • масло - 125 г (1/2 ч.ч.) меко
  • бадеми - 125 г (1 ч.ч.) едро нарязани или лешници, орехи
  • стафиди - 250 г
  • ром - 125 мл (1/2 ч.ч.)
  • масло - 75 г разтопено (3/8 ч.ч.) за намазване на щолените
  • пудра захар - 100 г (1 ч.ч.) за покритие 2 вариант пудра захар
  • лимонов сок - 1 бр. малък сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в ром за 24 часа.

Отцедете стафидите, можете да запазите рома и да го добавите към щолена.

Изварата (рикота) се отцежда в ситна цедка за един час, ако е необходимо.

Разбийте яйцата в голяма купа, след което добавете една след друга съставка, като продължавате да бъркате: захар, меко масло, есенция с вкус на лимон, извара и рома, ако сте го запазили.

Добавете бадеми, захаросани портокалови корички и захаросани лимонови корички.

Смесете бакпулвера с пресятото брашно, добавете бавно половината от брашното към Щоленовата смес с помощта на куки за месене.

Когато тестото стане твърдо, за да се справя с миксера, добавете останалото брашно и стафидите и омесете щолена с ръце, докато се комбинира добре.

Сложете тестото върху набрашнена повърхност, заравнете го и прегънете едната половина, за да оформите примерно един голям Щолен.

Или можете да разделите тестото на 6 малки щолена, както направих. Вариантите са много, можете да оформите на топчета и да изпечете щоленови топчета.

Или можете да разделите тестото на две половини и да напълните две намазнени тави. Така направите два по малки Щолена.

Печете щолена в предварително загрята фурна на 180°C без вентилатор за около 70 минути, ако е един или 40 минути за малките Щолени.

Един голям Щолен се нуждае от повече време във фурната, отколкото малките.

През последните десет минути във фурната намажете няколко пъти с четка с разтопено масло.

Набодете тънка метална пръчка в щолена, когато пръчката излезе чиста, извадете щолена от фурната.

Охладете щолените върху решетка, след което ги поръсете с пудра захар или глазура от лимон и пудра захар, като към пудрата захар прибавяте по малко от лимона до консистенция за заливка.

След това украсете с изсушени, ядливи цветя (лавандула, иглика лайка и др.). Оставете ги на решетката за няколко часа.

Когато щолените изстинат, ги увийте, първо, в устойчива на мазнини хартия (стреч фолио), а след това в алуминиево фолио.

Съхранявайте от 1 месец до 2 месеца.

Насладете се на малки щолени с рикота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: