Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Празнична торта с шафранов крем и сметана

Празнична торта с шафранов крем и сметана

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1568066483825
Празнична торта с шафранов крем и сметана
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
11/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Нежна торта за празник с вкусен шафранов крем и сметана - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • За 1 блат
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 9 с.л. равни
  • брашно - 13 с.л.
  • прясно мляко - 14 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • карамелен сироп - за омекване
  • За крема
  • шафран - 3 г смлян
  • джинджифил - на върха на ножа
  • масло - 200 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • яйца - 5 жълтъка
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • За украсата
  • сметана - 1 бр.
  • банани - по желание между блатовете
  • захарна декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тортата са необходими три блата. Количеството продукти, които са описани по-горе, се отнасят за 1 брой блат за торта.

Всички съставки за 1 брой благ се смесват и разбъркват до хомогенност. След това сместа се изсипва в подходящ размер тава, постлана с хартия за печене. Пече се при 150 градуса до готовност. За тортата са необходими три блата. По желание може да я направите и с два.

Докато печете блатовете, може да си подготвите крема. За целта смесете първо шафрана с мъничко прясно мляко, което е стоплено, и го оставете за 20 минути да се отпусне.

След това в подходящ за варене съд изсипете прясното мляко, джинджифила, маслото, пудрата захар, петте жълтъка и ванилията. На слаб огън започнете да бъркате. След като маслото се разтопи, продължете да бъркате до пълна хомогенност на сместа. Когато заври, кремчето трябва да ври минимум 15 минути. Желателно е около 20-25 минути на слаб огън с често разбъркване.

След като кремът е готов, се оставя да изстине и да се сгъсти.

Подгответе си карамелен сироп като оставите две лъжици захар, да се стопят и придобият карамелен цвят. Залейте с две кафейни чаши топла вода и оставете да се разтвори карамелизираната захар.

После готовите блатове се поставят един по един, поръсват се с карамелен сироп и се намазват с крем. Между блатовете може да се наредят банани, нарязани на кръгчета.

Накрая се разбива сметана по оказания на опаковката начин и се нанася върху тортата за завършване.

Празничната торта с шафранов крем и сметана се оставя в хладилник за около три часа по възможност покрита.

След това се декорира по избор и е готова за поднасяне.

Шафранът ѝ придава особено очарование.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: