Начин на приготвяне
За тортата са необходими три блата. Количеството продукти, които са описани по-горе, се отнасят за 1 брой блат за торта.
Всички съставки за 1 брой благ се смесват и разбъркват до хомогенност. След това сместа се изсипва в подходящ размер тава, постлана с хартия за печене. Пече се при 150 градуса до готовност. За тортата са необходими три блата. По желание може да я направите и с два.
Докато печете блатовете, може да си подготвите крема. За целта смесете първо шафрана с мъничко прясно мляко, което е стоплено, и го оставете за 20 минути да се отпусне.
След това в подходящ за варене съд изсипете прясното мляко, джинджифила, маслото, пудрата захар, петте жълтъка и ванилията. На слаб огън започнете да бъркате. След като маслото се разтопи, продължете да бъркате до пълна хомогенност на сместа. Когато заври, кремчето трябва да ври минимум 15 минути. Желателно е около 20-25 минути на слаб огън с често разбъркване.
След като кремът е готов, се оставя да изстине и да се сгъсти.
Подгответе си карамелен сироп като оставите две лъжици захар, да се стопят и придобият карамелен цвят. Залейте с две кафейни чаши топла вода и оставете да се разтвори карамелизираната захар.
После готовите блатове се поставят един по един, поръсват се с карамелен сироп и се намазват с крем. Между блатовете може да се наредят банани, нарязани на кръгчета.
Накрая се разбива сметана по оказания на опаковката начин и се нанася върху тортата за завършване.
Празничната торта с шафранов крем и сметана се оставя в хладилник за около три часа по възможност покрита.
След това се декорира по избор и е готова за поднасяне.
Шафранът ѝ придава особено очарование.