Начин на приготвяне
Лещата накисваме от вечерта и я сваряваме предварително.
Зеленчуците праз, лук, морков и картоф почистваме и нарязваме на ситно, а картофите на средни кубчета.
Гъбите съм смесила – печурки и шийтаке. Разполовявам ги на две, защото моите са дребни.
В нагорещен тиган с растителна мазнина пускаме подправките, за да активираме техните аромати.
Работим на слаб котлон, като разбъркваме за 1-2 минути.
Към тях прибавяме праза, лука и целите скилидките чесън.
След като зеленчуците се задушат, добавяме моркова, картофените кубчета и доматите.
Разбъркваме на умерен огън още 5-6 минути. Посоляваме на вкус и прибавяме отцедената леща, разполовените кайсии и гъби.
За почитателите на пикантната кухня, сухата люта пиперка ще е по вкуса им.
Прехвърляме ястието в глинен гювеч с капак.
Поставяме съда в студена фурна, която постепенно загряваме на 200 градуса.
Запичаме постния гювеч с леща и картофи за 25-30 минути.
Поднасяме гювеча поръсен с пресен магданоз и резенчета лайм за цитрусова свежа нотка.
Източник: сп. Меню