Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Постен гювеч с леща и картофи

Постен гювеч с леща и картофи

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Постен гювеч с леща и картофи
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Кой да знае, че може да хапнем постно ястие и пак да сме щастливи и как няма, гледайки този гювеч с леща с картофи пред себе си"

Необходими Продукти

  • леща - 2 ч.ч., сварена
  • гъби - 250 г, микс
  • сушени кайсии - 10 бр.
  • праз - 1/2 стрък
  • лук - 1 глава, среден размер
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 200 г, белени, от консерва
  • картофи - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • кориандър - 1 ч.л., млян
  • кимион - 1 ч.л., млян
  • канела - щипка
  • магданоз
  • лайм - за гарниране
  • сол - на вкус
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата накисваме от вечерта и я сваряваме предварително.

Зеленчуците праз, лук, морков и картоф почистваме и нарязваме на ситно, а картофите на средни кубчета.

Гъбите съм смесила – печурки и шийтаке. Разполовявам ги на две, защото моите са дребни.

В нагорещен тиган с растителна мазнина пускаме подправките, за да активираме техните аромати.

Работим на слаб котлон, като разбъркваме за 1-2 минути.

Към тях прибавяме праза, лука и целите скилидките чесън.

След като зеленчуците се задушат, добавяме моркова, картофените кубчета и доматите.

Разбъркваме на умерен огън още 5-6 минути. Посоляваме на вкус и прибавяме отцедената леща, разполовените кайсии и гъби.

За почитателите на пикантната кухня, сухата люта пиперка ще е по вкуса им.

Прехвърляме ястието в глинен гювеч с капак.

Поставяме съда в студена фурна, която постепенно загряваме на 200 градуса.

Запичаме постния гювеч с леща и картофи за 25-30 минути.

Поднасяме гювеча поръсен с пресен магданоз и резенчета лайм за цитрусова свежа нотка.

Източник: сп. Меню

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: