Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелева юмрук сарма по странджански

Зелева юмрук сарма по странджански

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Зелева юмрук сарма по странджански
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Поздрави от странджанския край с тази великолепна зелева юмрук сарма"

Необходими Продукти

  • кисела зелка - 1 голяма глава
  • ориз - 1 чаена чаша, с връх
  • кайма - 600 г смес
  • свински гърди - 400 г
  • праз - 3 стръка
  • печурки - 200 г, от консерва
  • манатарки - 30 г, сушени
  • водата - 1 ½ ч.ч. от накиснатите гъби
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • кимион
  • люти чушки - сушени
  • За заливката
  • зелев сок
  • мас - 1 с.л.
  • пушен червен пипер
  • олио - 1 к.ч.
  • За соса
  • брашно - 2 с.л., с връх (препечено)
  • масло - 60 г
  • кисело мляко - 400 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • сос - 1 к.ч. от варенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В моята рецепта и дума не става за сармичките-хапка. Тези тук са с големината на юмрук и хапвайки две от тях, се чувстваш сит и доволен.

А и спестяват време на работещите домакини.

Когато завивам зелеви сарми, винаги поставям зелевите листа в камерата за едно денонощие. След като се отпуснат стават еластични и меки като коприна.

Не променят вкусовите си качества. Така процедирам и тук.

Каймата овкусяваме с подправките – кимион, черен и червен пипер, малко сол, ако не е овкусена, и лютивия пипер. Ориза сме измили и накиснали за 1-2 часа предварително. Месото нарязваме на средни късчета.

Манатарките също накисваме в малко хладка вода за 20 минути. Праза нарязваме на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина.

След като омекне към него прибавяме нарязаните на шайби печурки и отцедените манатарки. Разбъркваме и захлупваме съставките за 4-5 минути на среден огън.

Сипваме отцедения ориз и готвим още 5-7 минути, докато промени цвета си и стане стъклен. Прибавяме водата от манатарките и разбъркваме още 1-2 минути на слаб огън, за да се съединят ароматите на всички съставки.

Плънката ни е готова и след като се охлади е време да завием сармите.

В края на всяко голямо зелево листото поставям плънка с големината на юмрук. Върху него подреждаме 3-4 хапки от месото. Притискаме леко, за да се слеят с каймата. Не свиваме стегнато, защото оризът набъбва и разкъсва листата.

На дъното на глинения съд подреждаме зелеви листа. Подреждаме върху тях сармите плътно, заливаме ги със зелев сок и растителната мазнина.

Поставяме гювеча в студена фурна. Печем на 200 градуса за 45-50 минути. Проверяваме течността в съда и ако е необходимо прибавяме по малко топла вода.

10-15 минути, преди да отстраним печивото от фурната го заливаме с разтопената мас, в която сме прибавили червения пипер. Оставяме глинения съд без капак и дозапичаме.

За соса разтопяваме маслото и в него запържваме брашното. Разбъркваме за кратко на слаб огън и отстраняваме, като продължаваме да разбъркваме, докато сместа стане гладка.

Прибавяме киселото мляко и при непрекъснато бъркане оставяме соса на котлона, докато се посгъсти леко.

Отстраняваме от огъня и прибавяме щипка сол, пипер и двата жълтъка. Продължаваме да разбъркваме енергично и отново връщаме на котлона, докато заври.

Разреждаме, като прибавяме по малко от зелевия бульон.

Поднасяме сармите юмрук топли, гарнирани със сос и поръсени с лют пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: