Начин на приготвяне
С леко затопленото прясно мляко си обърквате маята със захарта и малко брашно.
Оставяте я да шупне малко и през това време си пресявате за начало 300 г брашно и при него слагате солта, разбитото яйце и разтопеното масло.
След това добавяте към тях шупналата мая и разбърквате с бъркалка или лъжица.
Постепенно добавяте още брашно и когато стане достатъчно гъсто за месене, го прехвърляте върху плот и месите до достигане на меко, нелепнещо и гладко тесто.
Когато е готово разделяте тестото на 8 равни топчици и ги нареждате в намазнен съд, покривате ги със намазнено фолио и кърпа и оставяте да втасат за около час.
След това всяка топчица се точи на елипса /не твърде тънка/, в средата на която се правят четири разреза по дължина и то не до края.
Разстоянието между разрезите е около 1 пръст. От единия тесен край започвате да завивате по диагонал и така се образува интересната франзелка.
Нареждате готовите в застлани с хартия тавички и ги оставяте да втасат за около 30 минути, като през това време си пускате фурната на около 200 градуса да загрее.
Намажете хлебчетата с мъничко прясно мляко примесено с масло и ги поръсете със сусам по желание. Пекат се до леко златист цвят и след като се извадят, се оставят да изстинат на решетка.
Коментари