Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Млечни багети

Млечни багети

Млечни багети
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 5
08/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8 бр.
"И домът се изпълва с неустоим аромат на прясно изпечен хляб, но не е хляб това, а разкошни багети"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 1 бр. голямо
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - около 30 г разтопено
  • брашно - около 400 г + за разточване
  • сусам - за наръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С леко затопленото прясно мляко си обърквате маята със захарта и малко брашно.

Оставяте я да шупне малко и през това време си пресявате за начало 300 г брашно и при него слагате солта, разбитото яйце и разтопеното масло.

След това добавяте към тях шупналата мая и разбърквате с бъркалка или лъжица.

Постепенно добавяте още брашно и когато стане достатъчно гъсто за месене, го прехвърляте върху плот и месите до достигане на меко, нелепнещо и гладко тесто.

Когато е готово разделяте тестото на 8 равни топчици и ги нареждате в намазнен съд, покривате ги със намазнено фолио и кърпа и оставяте да втасат за около час.

След това всяка топчица се точи на елипса /не твърде тънка/, в средата на която се правят четири разреза по дължина и то не до края.

Разстоянието между разрезите е около 1 пръст. От единия тесен край започвате да завивате по диагонал и така се образува интересната франзелка.

Нареждате готовите в застлани с хартия тавички и ги оставяте да втасат за около 30 минути, като през това време си пускате фурната на около 200 градуса да загрее.

Намажете хлебчетата с мъничко прясно мляко примесено с масло и ги поръсете със сусам по желание. Пекат се до леко златист цвят и след като се извадят, се оставят да изстинат на решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Толкова ни се усладиха у дома,че се наложи пак да направя,че и двойна доза. :)
11.02.2016 21:03