Начин на приготвяне
Свинското месо се разрязва, така че да стане на една голяма филия. За целта аз избрах широко и по-тънко парче месо, което да разрежа през средата и това да бъде достатъчно за подготвянето на формата на месото.
Празът се почиства и и измива. Нарязва се на колелца. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на малки лентички.
В голям дълбок тиган се слага олио да загрее. Добавят се празът и чушките. Запържват се добре, като се разбъркват. Овкусява се със сол и черен пипер.
Свинското месо се осолява от двете страни. Плънката се разпределя равномерно по дължина на месото. Загръща се добре, така че от всички страни да се прибере плънката. Зашива се по дължина и от двете къси страни.
Соленото руло се слага в йенска тенджера. Сипва се около половин литър вода, за да се използва след изпичането на месото за сос и за да се задуши месото.
Сосчето е много вкусно, когато месото е отпуснало вкус. Слага се капакът на йенската тенджера. Пече се в умерено загрята фурната за около 3 часа, като рулото може да се обърне от двете страни. Ако е необходимо, накрая се маха капакът, за да се запече месото.
Картофите се обелват и измиват. Слагат се в тенджера с вода. Може да се разрежат на 2, за да се сварят по-бързо.
Карфиолът се измива, начупва и се добавя в тенджерата. Слагат се да се варят. Когато се сварят, се отцежда водата. Добавя се половин пакетче масло и прясното мляко. Овкусява се със сол и черен пипер. Намачква се добре, до получаването на пюре.
Когато месото е готово, се изкарва на голяма дъска и бързо се приготвя сосът, за да се сервира топла порция.
В тенджерка, в която може да се използва тел за разбиване, се слага масло да загрее. Добавя се брашното да се запържи, като непрекъснато се разбърква. Добавя се бульонът от печенето на свинското руло, като продължава да се бърка.
Месото се нарязва на филии. Свинското руло с гарнитура се сервира в чиния по парче или две, зависи от големината. Ползва се найлоново пликче с отрязано долно крайче, за да се оформи пюрето.
Сосът се сервира отделно в каничка и се прибавя към порцията по желание. По желание могат да се използват повече подправки за месото, но всяка от съставките допълва вкуса му. Карфиола придава изключителна лекота на пюрето./