Печено свинско за Коледа

ГабриелаГабриела
Готвач
132
725
449
326
23/12/2019
"Край на постите, време е за месце - това печено свинско ще ни свърши чудесна работа "
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 544
  • Преглеждания за месеца147
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е страхотна рецепта, която улеснява всяка домакиня в подготовката за празничното меню за Коледа.

Необходимо ви е едно голямо парче свински врат, което предварително преценете, щом разрежете на пържоли, за колко човека ще стигне.

Аз използвах каре, но е препоръчително да се използва врат, защото месото е по-мазно и няма да стане сухо при печенето.

Започваме с маринатата за свинско, която е много важна. В купичка изсипваме виното, добавяме горчицата, меда, по 1 с.л. подправка за скара и мащерка и 1 ч.л. чесън. Разбъркваме добре.

След това разрязваме месото на 2 см разрези, НО не стигаме до края, а го оставяме цяло отдолу, за да се получат пържоли, които после лесно ще отделим. Обтриваме цялото парче месо, отвън и между разрезите, с подправката за скара (тя съдържа всичко необходимо за овкусяване на месото).

След това заливаме обилно с маринатата, пак обтриваме добре, покриваме хубаво с алуминиево фолио и прибираме в хладилник, най-добре за едно нощ.

Когато дойде време да печем, поставяме в тава хартия за печене (аз допуснах пропуск и мариновах в същата тава, в която пекох, без да сложа хартия, и от дългото печене маринатата ми загоря, затова препоръчвам да се използва хартия отдолу) и слагаме отгоре филето.

Нарязваме лука на тънки кръгчета и между всеки разрез поставяме резени лук и по едно парче от бекона. Поръсваме отново малко от подправката за скара и поливаме с тънка струйка зехтин. Покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем свинското първоначално за 30 минути на 250 градуса, след което 1 час на 180. Ако готвим врат, може накрая да махнем фолиото, за да се запече малко отгоре.

Аз готвих свинско каре и според мен е по-добре да не махаме фолиото до края, за да остане месото сочно, тъй като карето е по-сухо.

Сервираме печеното свинско за Коледа, като режем парче месо заедно с лука и бекона.

Става вкусно и ароматно!

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Nelly
Nelly
13.02.2020 01:30
Стана добре, за съжаление не успях да намеря бекон и го направих с шунка и стана леко сухо месото, но беше вкусно.
0
0
Габриела
Габриела
13.02.2020 07:05
Много се радвам, че ви е харесало. Здраве да е, тъкмо другият път, като намерите бекон, ще сготвите пак рецептата :)))
1
0