Начин на приготвяне
Това е страхотна рецепта, която улеснява всяка домакиня в подготовката за празничното меню за Коледа.
Необходимо ви е едно голямо парче свински врат, което предварително преценете, щом разрежете на пържоли, за колко човека ще стигне.
Аз използвах каре, но е препоръчително да се използва врат, защото месото е по-мазно и няма да стане сухо при печенето.
Започваме с маринатата за свинско, която е много важна. В купичка изсипваме виното, добавяме горчицата, меда, по 1 с.л. подправка за скара и мащерка и 1 ч.л. чесън. Разбъркваме добре.
След това разрязваме месото на 2 см разрези, НО не стигаме до края, а го оставяме цяло отдолу, за да се получат пържоли, които после лесно ще отделим. Обтриваме цялото парче месо, отвън и между разрезите, с подправката за скара (тя съдържа всичко необходимо за овкусяване на месото).
След това заливаме обилно с маринатата, пак обтриваме добре, покриваме хубаво с алуминиево фолио и прибираме в хладилник, най-добре за едно нощ.
Когато дойде време да печем, поставяме в тава хартия за печене (аз допуснах пропуск и мариновах в същата тава, в която пекох, без да сложа хартия, и от дългото печене маринатата ми загоря, затова препоръчвам да се използва хартия отдолу) и слагаме отгоре филето.
Нарязваме лука на тънки кръгчета и между всеки разрез поставяме резени лук и по едно парче от бекона. Поръсваме отново малко от подправката за скара и поливаме с тънка струйка зехтин. Покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем свинското първоначално за 30 минути на 250 градуса, след което 1 час на 180. Ако готвим врат, може накрая да махнем фолиото, за да се запече малко отгоре.
Аз готвих свинско каре и според мен е по-добре да не махаме фолиото до края, за да остане месото сочно, тъй като карето е по-сухо.
Сервираме печеното свинско за Коледа, като режем парче месо заедно с лука и бекона.
Става вкусно и ароматно!
Добър апетит!
Коментари