Печено свинско за Коледа

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Печено свинско за Коледа
Снимка: Габриела
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Край на постите, време е за месце - това печено свинско ще ни свърши чудесна работа"

Необходими Продукти

  • За маринатата
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • горчица - 2 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • чесън - 1 ч.л. сух
  • подправка за скара
  • За плънката
  • лук - 2 големи глави
  • бекон - 16 слайса
  • свински врат - 1 голямо парче или каре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е страхотна рецепта, която улеснява всяка домакиня в подготовката за празничното меню за Коледа.

Необходимо ви е едно голямо парче свински врат, което предварително преценете, щом разрежете на пържоли, за колко човека ще стигне.

Аз използвах каре, но е препоръчително да се използва врат, защото месото е по-мазно и няма да стане сухо при печенето.

Започваме с маринатата за свинско, която е много важна. В купичка изсипваме виното, добавяме горчицата, меда, по 1 с.л. подправка за скара и мащерка и 1 ч.л. чесън. Разбъркваме добре.

След това разрязваме месото на 2 см разрези, НО не стигаме до края, а го оставяме цяло отдолу, за да се получат пържоли, които после лесно ще отделим. Обтриваме цялото парче месо, отвън и между разрезите, с подправката за скара (тя съдържа всичко необходимо за овкусяване на месото).

След това заливаме обилно с маринатата, пак обтриваме добре, покриваме хубаво с алуминиево фолио и прибираме в хладилник, най-добре за едно нощ.

Когато дойде време да печем, поставяме в тава хартия за печене (аз допуснах пропуск и мариновах в същата тава, в която пекох, без да сложа хартия, и от дългото печене маринатата ми загоря, затова препоръчвам да се използва хартия отдолу) и слагаме отгоре филето.

Нарязваме лука на тънки кръгчета и между всеки разрез поставяме резени лук и по едно парче от бекона. Поръсваме отново малко от подправката за скара и поливаме с тънка струйка зехтин. Покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем свинското първоначално за 30 минути на 250 градуса, след което 1 час на 180. Ако готвим врат, може накрая да махнем фолиото, за да се запече малко отгоре.

Аз готвих свинско каре и според мен е по-добре да не махаме фолиото до края, за да остане месото сочно, тъй като карето е по-сухо.

Сервираме печеното свинско за Коледа, като режем парче месо заедно с лука и бекона.

Става вкусно и ароматно!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nelly
Nelly
Стана добре, за съжаление не успях да намеря бекон и го направих с шунка и стана леко сухо месото, но беше вкусно.
13.02.2020 01:30
1
Покажи всички подкоментари