Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с манатарки за Бъдни вечер

Зелеви сарми с манатарки за Бъдни вечер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Зелеви сарми с манатарки за Бъдни вечер
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Побързайте, че няма време, всички необходими продукти за зелевите сарми с манатарки за Бъдни Вечер са изброени"

Необходими Продукти

  • зелка - 1 бр., по - голяма
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червен боб - 1 ч.ч., от консерва
  • праз - 2 стръка, тънки стебла
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч., горещ
  • олио - 5 с.л.
  • манатарки - 40 г, сушени
  • печурки - 10 бр.
  • чушки - 1 бр., изсушена, червена
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • и още
  • олио - 4 с.л.
  • сминдух - 2 - 3 стръка, изсушена
  • лют пипер - 1 к.л., на люспи
  • чери домати - за гарниране
  • магданоз - 2 - 3 свежи стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме ситно нарязания праз лук да се задушава.

Прибавяме малко сол на вкус, за да го дехидратира и омекне по-бързо, и намалим термичната му обработка.

Оризът е накиснат за 30 минути в хладка вода. Манатарките накисваме също в 1 ч.ч. хладка вода, която запазваме.

Консервираните и горски гъби нарязваме на ситно и добавяме към задушения праз.

Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.

Натрошаваме сухата пиперка и отново разбъркваме сместа.

За любителите на пикантния вкус е добре да прибавите и люта чушка.

Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон. Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.

Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер и кимиона.

Накрая прибавяме и консервиран боб, като разполовяваме зърната.

Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.

Отделяме листата на зелката за готвене, като отстраняваме твърдата им листна жилка.

Подреждаме си ги в чиния и ако са много големи, ги режем наполовина.

Във всяко листо поставяме по лъжица от сместа и завиваме на стегнато руло.

На дъното на тенджерата, в която ще варим постните сарми, поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното ѝ.

Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да не изплуват.

Заливаме ги с 1 ч.ч. от горещия зеленчуков бульон и 1 ч.ч. от водата от манатарките.

Доливаме растителна мазнина и пускаме стръкчетата рогата мерудия /сминдух/.

Щом бульонът заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.

Нашите зелеви сарми с манатарки за Бъдни вечер са готови за около 35-40 минути.

Поднасяме топли, гарнирани със салата от чери домати и червен фасул.

Поръсваме с лютив пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: