Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Печени коледни сарми

Печени коледни сарми

Печени коледни сарми
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Всички майстори на сарми ги приготвят по тази рецепта и не забравят за задължителния компонент - белия сос"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 9 - 10 листа
  • кайма - 300 г
  • лук - 1 бр.
  • праз - 1 бялата част
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • за соса
  • сос - 1 ч.ч. от сармите и вода
  • масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистват се големи зелеви листа от дебелите жили, трябват ни 9-10 бр. В тенджера се загрява олио и се запържва нарязани ситно лук и бялата част от праз.

Добавя се каймата и се разбърква да стане на трохи, после сипваме ориз и се разбърква за 2 минути. Прибавя се червен пушен пипер и като се разбъркат продуктите, се налива гореща вода в съотношение 1 към 3.

Овкусява се с подправите и оставяме на тих огън, докато оризът поеме водата и набъбне. Във всеки голям зелев лист се сипват по 2-3 с.л. плънка от ориз и кайма, навива се голяма сарма.

Така оформени зелевите сарми се нарежда в малка тава, заливат се чаша вода и малко олио, поръсваме малко червен пипер. Покриват се с алуминиево фолио и печем в загрята фурна 30 минути.

Сваля се фолиото и оставяме да се запече отгоре и до готовност на ориза. Приготвя се сос за сарми.

В тиган се разтопява масло, в киселото мляко се разбърква брашното и чаша от соса на печените сарми, като се долива с вода до нужното количество и сипваме в тигана.

С телена бъркалка се разбърква на слаб огън да не загори, докато сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер и сок от лимон. Сервираме по две големи сарми, поляти с бял сос.

Вкусни печени коледни сарми!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: